Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Digital artjakt i Gävleborg

Närbild på en slända.

Vill du veta mer om de olika arter som du ser på promenader och utflykter i naturen? Häng med på en digital artjakt. Foto Rikard Orvegård

I samband med den biologiska mångfaldens dag bjuder Länsstyrelsen Gävleborg in allmänheten till att få veta mer om de olika arter som du ser på promenader och utflykter i naturen, via en digital Bioblitz den 17–23 maj.

Under den här veckan kan du fota/filma/spela in ljud av arter som du hittar i Gävleborg, och som du vill veta mer om såsom insekter, spindlar, fåglar, mossor, lavar, träd och växter.

En Bioblitz är i vanliga fall en intensiv inventering av alla möjliga arter inom ett specifikt område, men på grund av pandemin får nu alla söka sig till sina egna favoritområden inom Gävleborg och skicka in bilder eller videoklipp på sina fynd.

- Vi hoppas besökare tar sig ut till sina favoritplatser eller i närområdet, för att titta på insekter, växter, fåglar, lavar, mossor och annat naturliv som finns där. Fotografera eller filma det som du inte känner igen eller vill veta mer om. Under hela veckan 17–23 maj kommer besökare få hjälp av ett antal artkunniga som reder ut vad folk har hittat, säger Jessica Berg, föreståndare på naturum i Färnebofjärdens nationalpark.

Hur går det till?

För att delta i Bioblizen postar du bilden/filmen/ljudklippet i Facebookgruppen Digital Bioblitz Gävleborg 2021, och sedan kommer våra experter att göra sitt yttersta för att identifiera alla fynd. Om du inte har tillgång till Facebook går det bra att mejla bild/film/ljudklipp till farnebofjarden@lansstyrelsen.se. Skriv Digital Bioblitz i ämnesfältet. Tagga gärna #digitalbioblitzgävleborg i sociala medier.

Digital Bioblitz Gävleborg arrangeras av Länsstyrelsen Gävleborg, Färnebofjärdens nationalpark och Åtgärdsprogrammet för hotade arte

r. Arrangemanget sker i samarbete med Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven.

- En BioBlitz, vare sig den är fysisk eller digital, är ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om den fantastiska biologiska mångfalden som vi har runt oss. Varmt välkommen att bli medlem i Facebookgruppen redan nu, avslutar Jessica Berg.

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss