Plötslig ishalka i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stoppa Kvarkan

Ett stiliserat "S" med hästhuvud och texten Stoppa kvarkan 3-9 maj 2021.

Första veckan i maj uppmärksammar vi sjukdomen kvarka, en smittsam luftvägssjukdom som drabbar hästar och kan göra dem svårt sjuka. Drabbade stall behöver hållas isolerade under den, många gånger, långa sjukdomsperioden, vilket kan orsaka stora problem för hästverksamheter.

I Gävleborg har vi varit förskonade av stora utbrott och under det gångna året har vi endast haft ett enda fall av konstaterad kvarka på häst. Ser vi till de senaste fem åren har länet haft noll till fyra fall av sjukdomen per år.

Jenny Bransell, länsveterinär på Länsstyrelsen Gävleborg tycker att det är positivt att man lyfter frågorna kring kvarka.

– Det är viktigt att informera om vad man som hästägare själv kan göra för att undvika att få in smitta i stallet, säger länsveterinären.

Länsstyrelsen ser många gånger en koppling till importerade hästar, och det är viktigt att man tänker på den risken när man köper in hästar. De kan lätt sprida smitta mellan varandra under transporten, och är också extra mottagliga under långa resor. Det är därför särskilt viktigt att se till att ha bra rutiner för isolering om man köper hästar från andra länder.

Kampanjen

Syftet med kampanjen Stoppa Kvarkan är att öppet diskutera, öka kunskapen och ge stöd i frågor kring sjukdomen kvarka och hur du kan förebygga smittan. Följ gärna de aktiviteter som anordnas dagligen under veckan. I sociala medier hittar du aktiviteter under hashtaggarna #StoppaKvarkan och #StoppaSmittan. Du hittar också information om vad som händer under veckan på kampanjens webbsida:

Stoppa Kvarkan Länk till annan webbplats.

Kampanjen pågår under perioden 3-9 maj 2021 och organiseras av Statens veterinärmedicinska anstalt. Andra myndigheter och olika hästorganisationer deltar. Det är första gången Sverige deltar i kampanjen, som startades i England.

Kontakt