Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ny förordning för djurhälsa

Ensam häst i hage

Den 21 april 2021 började en ny förordning gälla för djurhälsa och smittskydd. Syftet med den är att förbättra djurhälsan och förebygga istället för att bota.

Animal Health Law (AHL) är ett samlingsnamn för djurhälsoförordningen som beslutades i EU 2016 och trädde i kraft i april i år. Den ersätter många av nuvarande bestämmelser, regler och beslut i Sverige. Strategin fokuserar på åtgärder och resurser för sjukdomar av stor vikt för samhället.

– Det positiva med förordningen är att man lyfter fram de förebyggande åtgärderna som är så viktiga för att förhindra sjukdomsutbrott hos djur, säger Jenny Bransell, länsveterinär, Länsstyrelsen Gävleborg.

Förordningen riktar sig till dig som äger eller på annat sätt tar hand om eller ansvarar för ett djur. Det finns både generella och specifika regler. Djurslagen har delats upp i tre kategorier: landlevande, vattenlevande och djur som varken är land eller vattenlevande.

– Den stora förändringen för djurägare är de nya registreringskraven. De innebär att många fler, som exempelvis stallägare och den som håller hobbyhöns, måste registrera sin anläggning hos Jordbruksverket. Det finns även krav på registrering för den som har en verksamhet med sällskapsdjur, hund och katt i kommersiellt syfte.

Kontakt