Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Många återvänder till jobbet trots hög smittspridning

Flicka med munskydd som åker buss

Läget är allvarligt i Gävleborgs län. Smittspridningen är fortfarande hög och sjukvården jobbar under hög belastning. Samtidigt kommer indikationer på att människor börjar återgå till sina arbetsplatser.

Nu skickar Länsstyrelsen Gävleborg ut en stark uppmaning och en vädjan till både arbetsgivare och till varje enskild person i länet. Fundera över vad just du kan göra mer för att bidra till att hindra smittspridningen. Vi är i en situation där varje ansträngning räknas, stort som smått.

Mätdata visar att vi verkar ha återgått i högre grad till att fysiskt vara på våra arbetsplatser sedan nyår. Länets medborgare har helt enkelt inte energin att hålla ut och följa restriktionerna. Många är trötta på att arbeta isolerat och den positiva rapporteringen om vaccineringen i länet gör att det finns en tendens att slappna av i kampen mot coronaviruset. Samtidigt domineras smittspridningen helt av den brittiska mutationen. En variant av coronaviruset som är mycket mer smittsam än den tidigare.

– De strategier som fungerade i julas kanske inte fungerar idag, och det gör det än viktigare att vi håller avstånd och jobbar hemifrån, säger landshövding Per Bill som är oroad över utvecklingen.

Det finns såklart också de som måste vara på jobbet, och det gör det ännu viktigare att de som inte behöver det arbetar hemifrån för att minska trycket på kollektivtrafik och för att göra det lättare för arbetsgivare att glesa ut och smittsäkra för dem som är på sina arbetsplatser.

Utifrån pandemilagen arbetar vi på länsstyrelsen hårt för att det ska vara lätt att göra rätt. Vi besöker företag och finns tillgängliga på telefon och digitalt för att stötta verksamhetsutövare i det smittsäkrande arbetet.

Vi får höra och se många goda exempel på företag som tagit till nya grepp för att bidra i kampen mot coronaviruset. Virtuella guidningar med hjälp av 3D-teknik, system för att synliggöra hur många kunder som finns i butiken och stoppljus vid entréer är bara några exempel.

– Det görs mycket bra, men vi kan göra ännu mer och det är allvar nu. Vi längtar alla efter kollegor och social samvaro. Men vi måste härda ut ett tag till. Vi är inte framme än, säger Per Bill.

 

Kontakt