Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Så kan du hålla björnen borta vid sommarstugan eller huset

Björn i skog

Foto: Mostphotos

Våren och försommaren är den tid på året när björnar oftast är synliga nära bebyggelse. De kan leta efter matavfall, fallfrukt eller gräs att beta. Just nu får Länsstyrelsen Gävleborg in rapporter om närgångna björnar. Här får du tips för att hålla björnen borta.

Äldre björnar är erfarna och vet var de kan hitta mat. De letar oftast upp myrstackar, stubbar och kadaver. Men björnar kan äta nästan vad som helst. Det är därför inte underligt att björnar tidigt på våren ibland går nära bebyggelse för att hitta lättillgänglig föda. Så länge björnarna bara äter gräs och är skygga för människor orsakar de sällan några bekymmer. Men om de hittar mat närmare husen, som fallfrukt, djurmat, slaktrester eller matavfall kommer de gärna tillbaka efter mer. Och det är just björnar som vänjer sig vid att vara nära människor som riskerar att orsaka problem för boende.

- Björnar är naturligt skygga för människor och går gärna undan om de märker mänsklig närvaro. Men de har också bra minne och återkommer gärna till platser där de hittat mat tidigare. Ju fler gånger de återvänder till bebyggelse i jakt på mat desto mer vana blir de att röra sig i närheten av människor och det är något som vi inte vill, säger Simon Viklund, handläggare på Länsstyrelsen Gävleborg.

Tips för att hålla björnar borta

Ett gott tips till dig som bor i ett område där björnar rör sig är att se över sophanteringen. Stäng in soptunnan mellan hämtningarna och beställ gärna extra hämtning den här tiden på året då björnarna är på jakt efter allt som luktar gott. Städa också bort allting som björnar kan lockas av som till exempel fallfrukt, fågelfrön och talgbollar. Undvik gärna även öppna komposter med matrester i.

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss