Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vårvärmen ökar risken för trängsel

Rinnande vatten ur vattenkanna

Våren är på ingång och den efterlängtade solen gör att många länsbor börjat planera inför olika trädgårds- och byggprojekt hemmavid. I takt med att värmen återvänder, tenderar kundflödet till handelsträdgårdar och byggvaruhus att öka kraftigt den här tiden på året.

För att Länsstyrelsen ska kunna vara proaktiv i sitt tillsynsuppdrag att minska trängsel och påminna näringsidkare och allmänheten om ett smittsäkert beteende har planeringen av tillsynsbesöken för våren påbörjats.

Tillsynen riktas från och med nu och några veckor framåt mot verksamheter som brukar locka till sig mycket folk och där det finns en ökad risk för trängsel, när solen börjar titta fram. Exempel på sådana verksamheter är bygg- och trädgårdshandlare, butiker som säljer utemöbler samt cykel- och mc-butiker.

De små vardagsbesluten gör skillnad

Sedan införandet av den tillfälliga pandemilagen har Länsstyrelsens tillsynshandläggare genomfört närmare 140 riktade kontroller hos verksamhetsutövare i länet. Den omfattande smittspridningen i länet gör det extra viktigt att alla respekterar de restriktioner som finns och inte kringgår reglerna om hur många som får vistas i en butik.

– Det är de små vardagsbesluten vi måste ta i beaktning, dem som vi inte tror har någon egentlig betydelse, men som i själva verket gör så att smittan sprids vidare. Det handlar till exempel om att handla ensam och inte bidra till en ökad trängsel. Tänk efter innan – är det viktigt att jag gör det här just nu? Sunt förnuft helt enkelt, säger Joakim Hellgren, enhetschef för Tillsynsenheten.

Påsken startskottet för utomhusjobb

Inte sällan är påskledigheten startskottet för många vad gäller rust- och utomhusaktiviteter. Förra sommarens uppsving av hemmafixande ser ut att hålla i sig även i år. Virke kan komma att bli en bristvara i sommar på grund av historiskt låga virkeslager och en stor efterfrågan.

– Var ute i god tid och planera dina inköp om du tänker bygga din drömaltan. Glöm inte att du har ett personligt ansvar att visa hänsyn och hålla avstånd. Vi har alla samma regler att förhålla oss till. Var rädd om dig själv och andra och bidra inte till en ökad smittspridning, fortsätter Joakim Hellgren.


Kontakt

Vid frågor gällande pandemilagen och tillsyn av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar kontakta gärna enheten för tillsyn covid-19.

E-post covid.gavleborg@lansstyrelsen.se