Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hitta ut i påsk

Skylt till Bolletjärn.

Upptäck Gävleborgs natur i påsk. Foto Björn Lans

Det är snart påsk och vårsolen skiner. Under rådande läge när vi ska hålla avstånd till varandra, vill vi passa på att påminna om att länets skyddade natur, kan vara en plats för motion, välmående, aktiviteter eller återhämtning. Naturen är öppen alla dagar i veckan!

Sedan utbrottet av covid-19 är det extra många som söker sig ut i naturen för att undvika folksamlingar och inomhusaktiviteter. I Gävleborgs län finns drygt 200 naturreservat och två nationalparker, det finns gott om plats. Här kan du uppleva trolska skogar, vackert karga kustlandskap, fågelsjöar, utsiktsberg och vildmark.

Aktiviteter på egen hand

Med anledning av covid19 fortsätter naturum i Färnebofjärden (Gysinge) att hålla stängt men på plats finns det aktiviteter som du kan göra på egen hand. Eller skriva ut aktiviteterna från Svergies nationalparkers webb för att göra aktiviteten på annan plats.

 • Kryssa trädknoppar - Visste du att rönnen har håriga knoppar? Och att askens är svarta, lite pyramidformade? Vilka träd hittar du hos dig?
 • Friluftsbingo
  Här är ett bingospel som du kan spela, själv eller tillsammans med dina närmaste. Försök fylla alla brickans aktiviteter. Sätt ett kryss i rutan när du klarat av.
 • Sätt färg på naturen
  Måla på snö, is, en sten, kotte, pinne, löv eller grenarna på trädet utanför fönstret
 • GPS-quiz på Granön
  Gå en kort promenad och gör vårt GPS-quiz på Granön! Du hittar frågorna med hjälp av kartan i mobilen. Ingen app behövs.

I länken under Relaterad information kan du hitta mer information om aktiviteterna.

Utflyktstips i påsk

Nedan finns några tips på naturreservat i både Hälsingland och Gästrikland. På länsstyrelsens webbplats finns information om länets naturreservat. Se nedan under relaterad information.

Svartstensudden (Gävle)

När du kommer ut ur den skyddande skogen väntar dramatiska klippor och blankpolerade hällar vid havet. I Svartstensudden kan du promenera genom vacker hällmarkstallskog. Eller ta en paus med matsäcken och njuta av utsikten vid havet. Skogen och utsikten bjuder på fina naturupplevelser. Här finns också en eldplats med fin utsikt över havet.

Gysinge (Gysinge)

Gysinge naturreservat vid Nedre Dalälven är ett område med typisk dalälvsnatur. Älvens stränder kantas av lövskog och flacka älvängar som regelbundet översvämmas. Här finns också en naturpark med en tillgänglighetsanpassad naturstig. Granön är en tillgänglig del av reservatet. Ett ledstråk och tillgängliga bänkar finns längs med halva området.

På Granön finns en gammal engelsk park som anlades under brukstiden i Gysinge. Många europeiska trädslag har tidigare planterats i parken. Längs med öns naturstig kan du se och läsa mer om träden. Du kan även lyssna, via en QR-kod, på inspelningar om träden. Dessa inspelningar kan du också hitta här på hemsidan, se under Relaterad information.

Stora Bolleberget (Bollnäs)

Stora Bolleberget är ett mycket välbesökt friluftsområde som ligger nära Bollnäs tätort. Här finns ett spårsystem och ett välutvecklat nät av stigar, vindskydd och trätrottoar, som förvaltas av Bollnäs kommun. Bergets pampiga nordostbrant är den sydligaste fyndplatsen i landet för örten fjällbräckan.

Delar av Stora Bollebergets naturreservat är tillgängliga. En 1000 meter lång trätrottoar leder från parkeringen ända fram till den populära rastplatsen vid Bolletjärn. Ett besök vid bergets nordostbrant rekommenderas för den mer äventyrligt lagda.

Snäckens (Hudiksvall)

Där Enångersåsen slutar som en udde i havet ligger Snäckens naturreservat. I reservatet kan du promenera på stigarna eller rasta hunden. Eller ta en paus och blicka ut över havet. För att skydda de tunna moss- och lavtäcken som breder ut sig över den steniga marken är stigarna inhägnade. Havet, klapperstensfälten och den tallskogen bjuder på en fin upplevelse.

Snäckens naturreservat ligger 5 km söder om Långvinds bruk i Hudiksvalls kommun och omfattar 12 ha. Det finns gott om parkeringar här.

Kyrkön (Järvsö)

Kyrköns naturreservat gör sig bäst på våren, sommar och hösten. Den ligger på en tydlig rullstensås som löper ut i Ljusnan vid Järvsö. Trots att ön sedan länge påverkats av mänsklig aktivitet ger stora delar av reservatet en nästan urskogsartad känsla. Många tallar på ön är mer än 450 år gamla.

Längst ute på udden finns bord och bänkar för att vila eller inta din matsäck. Det finns gott om parkeringar vid Järvsö kyrka.

Tångberget (Gävle)

I Utvalnäs på Norrlandet hittar du Tångbergets naturreservat. Hit kan du ta bussen, cykla via gång- och cykelvägen som går parallellt med Bönavägen eller ta en liten avstickare från Norrlandets kustled.

Här kan du gå på någon av alla stigar genom området och få en känsla av gammal skog fast det är direkt intill bebyggelse och troligtvis nyttjat av människan ända sedan det steg upp ur havet. Det finns gravrösen och gamla inägomarker med stenmurar och odlingsrösen.

Tips inför ett besök i en nationalpark eller ett naturreservat:

 • Kolla upp området innan ditt besök. Då kan du få information om besökstrycket och kanske välja en annan tid eller dag för ditt besök för att undvika trängsel.
 • Upptäck nya områden. Fundera på om du kan välja ett annat område än det som är allra populärast – ett bra tillfälle att upptäcka nya platser?
 • Olika regler i olika områden. Kolla innan besöket upp vilka regler som gäller i det område du ska besöka. Skyddade områden kan ha speciella bestämmelser om till exempel eldning, tältning, hundar och cykling.
 • Undvik en full parkering. Välj ett annat naturområde om bilparkeringen är full eller fundera på om du kan cykla eller promenera istället för att ta bilen. En överfull parkering kan både vara en trafikfara och få stora konsekvenser för räddningspersonal vid en nödsituation.
 • Förbered dig på att kunna sitta utomhus. Det kan vara fullt i raststugan.
 • Planera för hur du ta hand om ditt skräp. Ta med en påse för skräpet och ta med den hem.

Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Tänk på att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer att stanna hemma om du är sjuk och håll avstånd vid rastplatser, vindskydd och eldplatser. Ta hand om er och välkommen ut i naturen.

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss