Risk för skogsbrand i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Missförstånd kring partybussar efter förbud mot studentflak

Ung kvinna sitter på golvet med en dator

För många av årets studenter finns en önskan om att fira sin stora dag med festligheter och lövat studentflak. Studentflaken är dock förbjudna även i år och när landets studenter nu försöker hitta nya sätt att fira sin stora dag har valet fallit på så kallade partybussar.

Transportstyrelsen har för andra året i rad tagit bort möjligheten för studenter att fira sitt utspring med att åka på studentflak genom stan. Orsaken är den trängsel som ofta uppstår i dessa sammanhang vilket ökar risken för smittspridning. Intresset för att istället hyra en buss har ökat bland blivande studenter.

Utbrett missförstånd kring vad som gäller

Länsstyrelsen Gävleborg ser ett utbrett missförstånd om vad som egentligen gäller för att hyra och åka med en så kallad partybuss. Då Transportstyrelsens förbud inte gäller den här typen av fordon har många arrangörer och uthyrare uppfattat det som att det inte finns några restriktioner kring dem.

– Vi har ju sett att det verkar vara ett utbrett missförstånd bland både arrangörer och ungdomarna tyvärr. Man får inte trängas en hel klass bara för att man hyrt en buss, fortsätter Joakim Hellgren, enhetschef på Länsstyrelsen.

Partybussarna lyder under begränsningsförordningen

Enligt begränsningsförordningen som infördes i januari med stöd av pandemilagen, så finns det rättsligt bindande regler för privata sammankomster som genomförs i festlokaler, föreningslokaler samt andra platser som hyrs ut. De så kallade partybussarna lyder under samma regelverk. Antalet personer som är tillåtna ombord på bussen är därmed åtta, alltså inte en hel klass.

– Den här typen av bussar, som ibland inte har något tak, ligger under samma regelverk som när man hyr en lokal, så det är ett väldigt begränsat antal personer som får vistas på den här ytan. Då vi vet att den här typen av fordon kommer att användas under årets student så kommer vi bedriva tillsyn mot dessa, fortsätter Joakim Hellgren.

Mer information om vad som gäller för studentflak och partybussar hittar du på Transportstyrelsens hemsida. Länk till annan webbplats.

Information om allmänna råd och rekommendationer hittar du på Folkhälsomyndighetens hemsida. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Vid frågor gällande pandemilagen och tillsyn av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar kontakta gärna enheten för tillsyn covid-19.

E-post covid.gavleborg@lansstyrelsen.se