Snöfall i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stor ökning av antalet besök i nationalparker

Vattendrag i Färnebofjärdens nationalpark.

Stor ökning av antalet besök i nationalparker 2020. Fler besökare har i vissa nationalparker lett till trängsel, köer och brist på parkeringsplatser. Foto Nils Ryrholm/Azote

Totalt hade Sveriges nationalparker drygt 3,1 miljoner besök förra året – en ökning med över 300 000. Frånvaron av utländska besökare på grund av pandemin kompenserades med god marginal av besökare inom Sverige. Färnebofjärden och Hamra nationalpark hade närmare 200 000 besökare under förra året, vilket är besöksrekord.

I flera av våra nationalparker har svenska medborgare ersatt de internationella besökarna, som vanligtvis kan utgöra upp till 60 procent. I vissa nationalparker har antalet besökare även ökat utöver det.

- Pandemin har fått oss att semestra på hemmaplan och utforska svenska besöksmål i naturen, både i nationalparkerna och i naturreservaten, säger Joel Isensköld, chef för avdelningen natur.

Stor skillnad mellan nationalparker

Skillnaderna är samtidigt stora mellan landets 30 nationalparker. Varav 12 hade en ökning under 2020 medan sju hade färre besök och 11 hade samma siffror som förra året. Tyresta utanför Stockholm ökade allra mest, med 290 000 fler besök.

Färnebofjärdens nationalpark i Gävleborg hade näst störst ökning, 93 700 besök – det var lite mer än en fördubbling jämfört med 2019, och därmed den största procentuella ökningen. Nationalparker som hade färre besök än året innan var till exempel Gotska Sandön, Norra Kvill och Kosterhavet. Siffrorna är ungefärliga eftersom det är svårt att räkna det exakta antalet.

Utmaningar med fler besökare

Fler besökare har i vissa nationalparker lett till trängsel, köer och brist på parkeringsplatser. Under förra året var det också varit problem med otillåten terrängkörning (fyrhjuling) i skyddade områden vilket har medfört att det tar flera hundra år för naturen att återhämta sig. Trots dessa utmaningar är det positivt att fler tar möjligheten att uppleva den finaste naturen som finns i länet.

- Vi har klarat oss relativt bra i Gävleborgs län men stundtals har det varit fullt på parkeringarna i Färnebofjärdens nationalpark och andra populära naturreservat. Vi har alla ansvar för naturen och besökare behöver ta reda på vad som gäller i ett visst område så att nationalparkerna kan fortsätta fylla sitt syfte – att bidra till biologisk mångfald och samtidigt vara attraktiva besöksmål för naturturism och friluftsliv, säger Rie Stagegaard chef för enheten skötsel.

Tips inför ett besök i en nationalpark eller ett naturreservat:

Information finns på sverigesnationalparker.se eller Länsstyrelsen Gävleborgs webbplats under rubriken Besöksmål.

  • Kolla upp området innan ditt besök. Då kan du få information om besökstrycket och kanske välja en annan tid eller dag för ditt besök för att undvika trängsel.
  • Upptäck nya områden. Fundera på om du kan välja ett annat område än det som är allra populärast – ett bra tillfälle att upptäcka nya platser?
  • Olika regler i olika områden. Kolla innan besöket upp vilka regler som gäller i det område du ska besöka. Skyddade områden kan ha speciella bestämmelser om till exempel eldning, tältning, hundar och cykling.
  • Undvik en full parkering. Välj ett annat naturområde om bilparkeringen är full eller fundera på om du kan cykla eller promenera istället för att ta bilen. En överfull parkering kan både vara en trafikfara och få stora konsekvenser för räddningspersonal vid en nödsituation.
  • Förbered dig på att kunna sitta utomhus. Det kan vara fullt i raststugan.
  • Planera för hur du ska ta hand om ditt skräp. Ta med en påse för skräpet och ta med den hem.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss