Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen Gävleborg genomför gemensam covidtillsyn med kommuner

Kungsbergets skidbackar på kvällen under vintertid.

Kungsbergets skidanläggning

Under sportlovet är det många som planerar att besöka skidanläggningarna i länet. Om du är en av dem som gärna åker skidor så har du ett personligt ansvar att följa de anvisningar som finns uppsatta på den plats där du befinner dig. Du ska inte bidra till trängsel och en ökad smittspridning.

I sitt förebyggande arbete har Länsstyrelsens tillsynsenhet för covid-19, tillsammans med livsmedelsinspektörer från Ljusdal och Sandvikens kommun, besökt skidanläggningar i länet i anslutning till sportlovet.

De gemensamma tillsynsbesöken genomfördes under fredagen. Syftet var att kontrollera efterlevnaden av rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och regeringen samt påminna besökare vid skidanläggningarna om vikten av ett smittsäkert beteende.

– De som driver anläggningen är övergripande ansvariga för efterlevnaden, men du som besökare har ett personligt ansvar att följa de rådande rekommendationer och anvisningar som är uppsatta och inte förvärra situationen genom att bidra till en ökad trängsel, säger Monica Claesson, samordnare av covid-19 tillsynen på Länsstyrelsen Gävleborg.

Risk för trängsel under sportlovsveckorna

Länsstyrelsen har genom sitt tillsynsuppdrag i uppgift att kontrollera att de regler och allmänna råd som regering och Folkhälsomyndigheten tagit fram, efterlevs. Planerar du att åka skidor under sportlovet så är det viktigt att du följer de anvisningar som är uppsatta på den plats där du befinner dig och umgås med de som ingår i din närmaste umgängeskrets.

– Upplever du som besökare att det uppstår trängsel så bör du vända sig till personal som finns på anläggningen och framföra att du upplever trängseln som ett problem, säger Monica Claesson.

Åk gärna skidor. Njut av några lediga dagar i skidbacken. Men glöm inte bort att du har ett personligt ansvar att visa hänsyn och hålla avstånd vid skidanläggningarna så att alla besökare får möjlighet att uppleva ett trevligt och smittsäkert sportlov.

Kontakt

Vid frågor gällande pandemilagen och tillsyn av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar kontakta gärna enheten för tillsyn covid-19.

E-post covid.gavleborg@lansstyrelsen.se

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss