Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen önskar god jul och ett gott nytt år

Per Bill

Landshövding Per Bill

Landshövding Per Bill önskar god jul med ett viktigt budskap till länsinvånarna.

I en tid som vi är vana handlar om gemenskap med nära och kära, generositet, överdådiga julbord, glöggmingel, adventskaffe och olika sociala sammankomster med vänner och bekanta handlar det denna jul istället om trycket på personalen i vård och omsorg, personer i riskgrupper och att rädda liv.

Den här julen blir inte som andra jular. Den varken kan, eller får, bli som tidigare jular. I år måste vi fira julen med bara våra allra närmaste och i samma lilla bubbla hela helgen.

Det må kännas trist och tråkigt, men den här julen handlar dina och mina val om människors liv och hälsa. Den bästa julklapp vi kan ge varandra är att stanna hemma och fira en säker jul med bara familjen.

Hög belastning på sjukvården

Vården är högt belastad. De som tar hand om sjuka på våra sjukhus och äldreboenden gör ett fantastiskt arbete, de är hjältarna.

Genom att inte träffa personer utanför ditt hushåll bryts smittkedjor och genom att undvika onödiga resor, som i värsta fall kan leda till olyckor och en ännu större belastning på vården, kan du faktiskt rädda liv.

I fredags skärpte regeringen och Folkhälsomyndigheten reglerna ytterligare. Våra kommuner i Gävleborgs län har sedan dess jobbat intensivt för att ställa om.

Kommunala verksamheter stängs

Idrottshallar och simhallar har stängts igen. Kollektivtrafiken förbereder för krav på munskydd från 7 januari och länets arbetsgivare har vänt ut och in på sig för att möjliggöra hemarbete för de som kan arbeta hemifrån. Det gör att ni som absolut måste vara på jobbet får bättre förutsättningar att vara det när färre människor rör sig i samhället.

Om du tvekar på om du ska göra en sak, ska du antagligen inte göra det. Den här julen säger vi nej till mycket. Det är för att vi ska kunna säga ja senare. Åka störtlopp, klättra på stegar eller utsätta dig för risker spar vi till nästa år.

Undvik trängsel

Den 23 december får många lön och ska ut och handla sin julmat och de sista julklapparna. Det är otroligt viktigt att det inte uppstår trängsel. Butikerna har ett ansvar att begränsa antalet personer som får vistas inne i butikerna samtidigt. Men det är också allas eget ansvar att inte vara där det är trängsel.

Många butiker har hittat alternativa lösningar för att möta sina kunders behov. Utökade öppettider, hemleverans och köp utanför butikerna. Se till att handla smittsäkert. Stå inte i långa köer och trängs inte på små ytor. Det gäller även i livsmedelsbutiker!

En vädjan till er alla

Jag ber sällan om något, men i dag ber jag er alla att göra det som är rätt i denna svåra situation. Följ de råd och rekommendationer som gäller. Alla regler finns på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Använd den här julen till att rå om varandra. Se varandra, ät gott och ring någon som skulle må bra av ditt samtal.

Tillsammans gör vi julen i Gävleborg hjärtlig.

Per Bill, landshövding


Kontakt