Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Myndighetsmeddelande är en signal om att läget är allvarligt

Porträtt på Johan Höglund, Försvarsdirektör och en illustration med en varningsskylt och coronavirus

Johan Höglund, Försvarsdirektör, Länsstyrelsen Gävleborg

Läget i Gävleborg är allvarligt. Smittspridningen visar inga tecken på att avta i länet.

– Det här är ett ansvar som vi alla måste bära, men trots att de flesta vet vilka råd och rekommendationer som myndigheterna satt upp talar statistiken för att det fortfarande är för många som inte följer dem, säger Johan Höglund, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Gävleborg.

Smittspridningen i Gävleborg är fortsatt hög. I dagsläget vårdas betydligt fler covidpatienter på sjukhus än när läget var som värst i våras.

– Det räcker inte att känna till råden och rekommendationerna, vi måste alla följa dem om vi ska lyckas vända det här, säger Johan Höglund.

Sjukhusen i länet målar upp bilden av ett mycket ansträngt läge. Sjukvårdspersonal går ut i media och sociala kanaler och vädjar till allmänheten att följa myndigheternas råd och genom det minska smittspridningen och i förlängningen trycket på vården.

Viktigt att alla råden följs

– Ditt nuvarande beteende behöver förändras. De val du gör kan rädda liv, det har vi sagt sedan i våras, ändå ser vi den här utvecklingen, säger Johan Höglund.

Myndigheterna arbetar brett för att nå ut med allvaret i den situation vi nu befinner oss i. Budskapen publiceras i sociala medier, tidningar, tv, utskick till hushåll, i trappuppgångar och vid offentliga och privata samlingspunkter och andra lokaler.

– De allra flesta känner till de råd som gäller, men det är upp till var och en att följa dem. Varje gång du överväger att gå emot råden är min vädjan till dig att fundera igenom vad det kan innebära för någon annan som kanske skulle drabbas mycket värre om hen smittades av coronaviruset, säger Johan Höglund.

I ett försök att ytterligare inskärpa allvaret i den situation länet befinner sig i begärde Länsstyrelsen Gävleborg i fredags ett myndighetsmeddelande i Sveriges radio P4.

Vad är ett Myndighetsmeddelande?

Sveriges radio är en del av den svenska beredskapen och fungerar som beredskapskanal vid kris och störningar. Det betyder att Sveriges radio P4 har en särskild roll när det gäller samhällets kriskommunikation. Radions uppgift är att komma ut med information till så många som möjligt, så snabbt som möjligt. Det här gör radion till en viktig plattform, inte minst i de fall där myndigheternas egna kanaler inte fungerar. Det kan bland annat vara vid strömavbrott eller avbrott i telekommunikationerna. Sändarsystemet är byggt för att klara av sådana påfrestningar.

P4 har också en god räckvidd och når många länsinvånare genom sina sändningar.

– Att vi begär ett myndighetsmeddelande hör inte till vanligheterna, men den situation vi befinner oss i är allt annat än vanlig och vi måste alla förstå allvaret i den. Sjukvården är högt belastad. För våra medborgares liv och hälsa tar vi till alla åtgärder vi kan, säger Johan Höglund.

Sveriges Radios logotyp visas på en husvägg

Myndighetsmeddelandet sändes flera gånger under fredag, lördag och söndag. Flera medier rapporterade om insatsen och länsstyrelsen tillsammans med länets kommuner spred informationen på hemsidor och i sociala medier.

– Vi hoppas att vi har fått åtminstone några till medborgare att inse allvaret och ta till ytterligare försiktighetsåtgärder för att minska smittspridningen genom det här. Tillsammans ska vi ta Gävleborg ur det här, eller hur? säger Johan Höglund.

Myndighetsmeddelandet löd:

Med anledning av den stora smittspridningen har vård och omsorg i länet allvarliga problem. Nu uppmanar länsstyrelsen, Region Gävleborg och länets kommuner alla att följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

Ta ditt ansvar:

  • umgås endast med de som du bor tillsammans med,
  • avstå från att vistas i miljöer med risk för trängsel
  • avstå från sociala sammankomster och evenemang.

Kontakt