Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

”Kom igen Gävleborg – bättre kan vi!”

På torsdagen skärpte smittskyddsläkare Lars Wesslén tonen efter att spridningen av coronaviruset eskalerat i länet.


– Kom igen nu Gävleborg – bättre kan vi! Tillsammans måste vi ta ansvar och följa de råd som finns, säger landshövding Per Bill.

Vid en presskonferens på torsdagen presenterade Region Gävleborg den senaste statistiken gällande coronapandemin. Andelen positiva testsvar ökar samtidigt som antalet inlagda covidpatienter på länets sjukhus har mångdubblats senaste månaden. Smittskyddet inleder nu samtal med Folkhälsomyndigheten om att införa skärpta allmänna råd i Gävleborgs län.

– Det är bara vi tillsammans som kan vända det här och minimera spridningen. Om vi ser till att följa de generella råd som redan finns och som vi har levt med sedan i våras kan vi påverka utvecklingen, säger Per Bill.

Hela landet brottas med utmaningen att få alla att följa de råd som finns, både nationella och lokala. Att ha god handhygien, stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom och undvika fysiska kontakter och onödiga resor är budskap som upprepats sedan i våras. Med med hösten har, trots råden, smittspridningen ökat och många län har i samråd med Folkhälsomyndigheten infört lokala skärpta råd. Nu inleds alltså en dialog med Folkhälsomyndigheten om att eventuellt införa sådana råd även i Gävleborgs län.

– Det här är en tydlig signal från smittskyddsläkaren. Nu har vi alla chans att visa att vi tillsammans kan påverka den här utvecklingen. Jag vet att både gästrikar och hälsingar är kloka och handlingskraftiga. Nu är det dags att vi alla steppar upp, säger Per Bill.

Länsstyrelsen samordnar krisarbetet i länet

Länsstyrelserna ska i hanteringen av en kris, verka för samordning och gemensam inriktning av de åtgärder som sedan behöver vidtas. I mars aktiverade Länsstyrelsen Gävleborg sin krisledningsstab för att kunna möta de utmaningar som spridningen av coronaviruset ger. Ett av målen med arbetet är att viktiga samhällsfunktioner upprätthålls i länet, för att säkra det behöver smittspridningen minimeras.

– Det är allvar nu. Vad du gör idag och imorgon kommer att påverka vår framtid under lång tid framöver, säger Per Bill.

#gävleborgshjältar – nu hjälps vi åt

Vad gör du för att minska riskerna för smittspridning? Gör ett offentligt inlägg på Facebook eller Instagram och tagga med #gävleborgshjältar och #landshövdingenlyfter. Nu hjälps vi åt och sprider goda initiativ och inspirerar varandra. Tillsammans för Gävleborg!

Kontakt