Risk för vattenbrist i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Byggnadsminne byter ägare

Nyligen så bytte byggnadsminnet Buregården i Gävle ägare, vi passade på att träffade dem för att berätta om hur Länsstyrelsen arbetar med byggnadsminnen. Samtidigt fick vi en rundvandring i det synnerligen märkliga huset med många trappor, rum och hemliga små prång.

Buregården byggdes 1880, huset ritades av Gävles då nyblivne stadsarkitekt Erik Alfred Hedin som kontor och privatbostad för honom själv och hans familj.

Buregården är ett av många hus som byggdes i Gävle efter stadsbranden 1869. Huset byggdes enligt senaste mode och utrustades med centralvärme, badrum och kök med rinnande vatten. Hedin var även en av de första privatpersoner som skaffade telefon i Gävle.

Exteriören har flera typiska enligt nationalromantikens ideal med sågtandade lister ovanför fönstren och vackert utskurna mönster och detaljer på fasaden. Gavelspetsarna försågs med drakhuvuden i trä.

Hedins yrkesliv

Hedin var stadsarkitekt i Gävle inte mindre än 44 år och har haft stor betydelse för Gävles utveckling och framväxt. Han kombinerade sin roll som arkitekt med byggmästare. Dessutom hade han en firma som sålde byggnadsmaterial samt var försäkringsombud.

Hedin ritade ett femtiotal byggnader, allt ifrån frikyrkor, skolor, fabriker till bostadshus och villor. Bland de mer kända kan nämnas Sjömanskyrkan, Brynässkolan, Bomhus kyrka och Gevaliapalatset.

Nya ägare

1926 såldes Buregården till tvålfabrikören Carl A Elfström och hans fru Heidi. Makarna Elfström var mycket intresserade av konst och antika föremål. Paret har även de satt sin prägel på huset, framförallt i källaren där de lät de inreda två för att förvara sina samlingar av antikviteter. En av väggarna pryds av en målning av svenska prinsessan Astrid som åker öppen landå med kronprins Leopold av Belgien.

Nu ser Buregårdens nya ägare Åsa och Nisse Andersson fram emot att vårda denna kulturskatt. Eftersom huset är skyddat som byggnadsminne enligt kulturmiljölagen så måste förändringar av husets inre och yttre genomföras efter förslag som godkänns av Länsstyrelsen.

Bildtexter

Trappfönstret mot innergården är en mosaik av över hundra blyinfattade glasbitar i olika färger. I mosaiken kan man läsa initialerna E och H samt årtalet 18 och 81. Alltså Erik Hedin 1881.

I källaren är väggarna målade. Efter en vägg ser man en målning där de på den tiden mycket populära prinsparet prinsessan Astrid och kronprins Leopold av Belgien åker i öppen landå. Landån är vackert målad med en mängd kungliga kronor.

Över målningen står det “Astrid 4 nov”, ett hjärta och så fortsätter texten “1926 Leopold”.

”Kulturhistoriskt minnesmärke, skyddad enligt lag” Denna skylt sitter på alla byggnader som är förklarade som byggnadsminnen enligt Kulturmiljölagen. På Buregården hade den gamla farit illa så vi överräckte en ny skylt till fasaden.

Kontakt