Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Generation Pep besöker Gävleborg för att prata om folkhälsa

Foto: mostphotos.com

I närvaro av Kronprinsessparet besöker Carolina Klüft och Generation Pep den 11 september Länsstyrelsen Gävleborg för ett rundabordssamtal kring utmaningar och möjligheter kopplat till barn och ungas fysiska hälsa, på eftermiddagen sker besök hos två olika verksamheter.

Den senaste tidens pandemi har förändrat arbetet för många verksamheter. Det har också visat vikten av ett aktivt folkhälsoarbete, och att detta arbete behöver prioritera våra unga för att vår framtida folkhälsa ska förbättras. Samtidigt kunde vi i en Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Generation Pep i våras, se att 1 av 3 föräldrar uppgav att deras barn var mindre fysiskt aktiva nu än innan Covid-19 pandemin slog till och restriktioner infördes.

Vi vet att fysisk aktivitet och hälsosam mat är en viktig faktor för att minska risken för en rad livsstilsrelaterade sjukdomar så som cancer, diabetes typ 2 och hjärt-lungsjukdomar. Trots detta visade Pep-rapporten 2020 att endast 14 procent av barn i Sverige har en hälsosam livsstil.

Vi har en stor utmaning framför oss och på Generation Pep arbetar vi aktivt för att skapa ett ökat engagemang och kunskap i frågan kring barn och ungas hälsa. Som en del i det arbetet besöker Generation Pep nu Länsstyrelsen Gävleborg på inbjudan av landshövding Per Bill. Vi kommer att samla ett 30-tal personer som jobbar inom kommuner, regioner och länsstyrelsen med barn och ungas hälsa. Vi kommer att samtala kring de utmaningar och möjligheter som finns kopplat till barn och ungas fysiska hälsa. På eftermiddagen besöker Kronprinsessparet och Generation Pep Rapatac och Fritidsbanken i Sandviken för att få mer information om deras verksamhet.

I planeringen av programmet har hänsyn tagits till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Generation Peps verksamhetschef Carolina Klüft och landshövding Per Bill finns tillgängliga för frågor och intervjuer från journalister mellan klockan 12.00 och 12.30 på Dospace.

Möjlighet finns för media att också ta bilder och intervjua på plats på eftermiddagens två besök.

  • Fototillfälle sker vid ankomst runt klockan 13.00 hos Rapatac där Moussa N’Diaye grundare till Rapatac även finns tillgänglig för intervjufrågor (egen transport krävs).
  • Fototillfälle sker vid ankomst klockan 14.40 hos Fritidsbanken i Sandviken där även finns tillgänglig för intervjufrågor (egen transport krävs).

Carolina Klüft är endast tillgänglig för frågor på förmiddagen.

Observera att antalet platser för media är begränsad på grund av rådande omständigheter.

För att boka tid för intervju anmäl er till Emma Blomdahl Wahlberg, kommunikationsansvarig på Generation Pep - emma@generationpep.se / 070-649 46 90

Kontakt