Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövding Per Bill inviger Gävle Pride

Torsdag 20 augusti inleds Gävle Pride och bland de medverkande gästerna finns landshövding Per Bill som ska tala vid den direktsända invigningen i Pride-studion på Clarion Hotel Winn, och som är en av de många programaktiviteter som sänds digitalt i år på grund av covid-19.

– Det är med glädje och stolthet jag för fjärde gången är med och inviger Pride-dagarna i Gävle. För mig symboliserar Pride mycket kärlek och frihet. Det är också ett bra tillfälle att skaffa sig kunskap om de framsteg som görs och de utmaningar som finns.

Programmet för Gävle Pride 2020 bjuder på en mängd roliga och intressanta programpunkter som går att ta del av, antingen digitalt eller på plats där aktiviteter äger rum. Mer information om det finns på webbplatsen för Gävle Pride Länk till annan webbplats..

En av de många viktiga frågor som uppmärksammas under Pride i Gävle och med koppling till Länsstyrelsen Gävleborgs arbete är bland annat våld i nära relationer.

– Våld i samkönade relationer omfattar oftast samma processer av makt, kontroll, isolering och normalisering av våldet som i en heterorelation. Situationen för en hbtq-person som drabbas kan däremot bli särskilt utsatt, exempelvis genom att den riskerar att mötas av fördomar och diskriminering då den söker stöd, säger Annika Jonsson, som samordnar Länsstyrelsen Gävleborgs arbete med mänskliga rättigheter.

Ett arbete som behöver fortsätta

Arbetet kring HBTQ-frågorna behöver fortsätta. Några av de tendenser som många upplever i samhället idag, är till exempel HBTQ-personers krympande rätt att delta i debatten och minskade utrymme för HBTQ-aktivism. Andra exempel är de aktiviteter tidigare år i Almedalen som ställdes in på grund av hot och kostsamma säkerhetsarrangemang och kampanjer som inskränker HBTQ-personers grundlagsfästa rättigheter.

– Det här visar hur viktigt det är att vi tillsammans fortsätter verka för acceptans och inkludering och att alla ska få ha friheten att forma sitt liv och älska den de vill. Ytterst handlar det om att värna demokratin och alla människors lika värde, säger Per Bill.

Precis som vid tidigare firanden i länet visar Länsstyrelsen Gävleborg sitt stöd för HBTQ-frågorna också genom att hissa regnbågsflaggan utanför sitt kontoret på Borgmästarplan i Gävle och vid Gävle slott.

– Något som vi är extra glada och stolta över är att vi är i mål med vår HBTQ-certifiering. Mig veterligen var vi landets första länsstyrelse att starta denna certifiering. Det gör oss till en ännu bättre arbetsplats med mer välutbildade medarbetare som kan bidra till visionen att skapa ett dynamiskt, växande Gävleborg där alla känner sig välkomna och uppskattade, säger Per Bill.

För den som inte har möjlighet att delta i Gävles Pridefirande eller inte kan få nog av Pride vill vi tipsa om Hudiksvalls Pride nästa vecka, lördag den 29 augusti. Följ firandet genom deras livesändning från Ystegårn.

Om HBTQ

HBTQ är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter. H:et och b:et handlar om sexuell läggning, alltså vem en har förmågan att bli kär i eller attraherad av. T:et handlar om hur en definierar och uttrycker sitt kön. Queer kan röra både sexuell läggning, könsidentitet, relationer och sexuell praktik men kan också vara ett uttryck för ett kritiskt förhållningssätt till rådande normer.

Har du några frågor om Länsstyrelsen Gävleborgs arbete med mänskliga rättigheter är du välkommen att höra av dig till Annika Jonsson, Länsstyrelsen Gävleborg, tel. 010-225 10 00.

Kontakt