Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Svamp- och bärsäsongen har börjat

– Det är viktigare att plocka ätliga matsvampar än att oroa sig över hur mycket bequerel du kan få i dig när du äter den, säger Henrik Sundberg, miljögiftsamordnare på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Henriks arbetsuppgifter är att hålla koll på miljögifterna i länet – i vilka områden det finns problem och vilka åtgärder kan göras för att förbättra situationen.

På enheten där han jobbar arbetar man även proaktivt genom att följa upp nya ämnen som man inte vet så mycket om idag, men som kan visa sig orsaka skador i framtiden. Ett av de hälsovådliga ämnena Henrik jobbar med och följer upp är cesium till följd av Tjernobylolyckan 1986.

Under gränsvärdet

Varje år vid denna tid blir ämnet om cesium i bär och svamp aktuellt, eftersom stora mängder av den radioaktiva nederbörden från Tjernobyl hamnade i Sverige och Gävleborgs län. Livsmedelsverket har bedömt att gränsvärdet för mängden cesium som man kan få i sig utan att skada hälsan ligger på 1 500 Bq/kg.

Henrik Sundberg, miljögiftsamordnare på Länsstyrelsen i Gävleborg

Henrik Sundberg, miljögiftsamordnare på Länsstyrelsen i Gävleborg

– Man behöver inte vara orolig för få skador av cesium genom att svamp eller bär som en plockat själv. Halterna ligger generellt under gränsvärdet, säger Henrik.

Vidare säger han att halterna ligger på ungefär samma stabila låga nivå sedan några år tillbaka. Man kan hitta enstaka prover där det ligger på gränsvärdet men i huvudsak ligger det under.

– Det är mindre cesium i bär än i svamp. Det är lågt i både jordgubbarna i landet och i vildhallonen på kalhygget samt i blåbär och lingon i skogen. Dessutom mår vi bra av att gå ut i skogen.

Så, nej du behöver inte vara orolig för att få skador från cesiumnedfallet 1986 genom att äta från skogens skafferi.

Kontakt