Risk för vattenbrist i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lägesbild vecka 23 – Fira nationaldagen säkert!

Foto: Mostphotos

I år blir nationaldagsfirandet annorlunda

På torsdagen kom besked om att symtomfria personer kan resa fritt inom Sverige från och med 13 juni.

– Det är ett tecken på att belastningen på vården är hanterbar. Men det är otroligt viktigt att vi alla fortsätter att stanna hemma om vi har minsta symtom på sjukdom och följer myndigheternas övriga rekommendationer, säger Joel Isensköld, stabschef på Länsstyrelsen Gävleborg.

Länsstyrelsen Gävleborg fortsätter att samordna länets aktörer i den pågående coronapandemin. Läget är allvarligt men stabilt i de flesta verksamheterna inom vård och omsorg medan det från näringslivet fortsätter att skickas signaler om ett ansträngt läge.

Myndigheter på nationell nivå arbetar för att ta fram rekommendationer för hur besöksnäringen ska hantera den rådande situationen under sommaren. Besked väntas komma under nästa vecka. Grundregeln att max 50 personer får samlas kommer att vara vägledande och påverka företag inom branschen. Glädjande under veckan har dock varit en sammanställning som Dagens industri gjort som P4 Gävleborg rapporterat om. I den konstateras att hotellen i Gävleborg klarat coronakrisen bäst i landet i april. Enligt P4:s rapportering hade hotellen i Gävleborg en nedgång av antalet gästnätter med 37 procent under april jämfört med samma månad förra året. Snittet för landet var en nedgång med 69 procent och alla andra län hade sämre siffror.

Att rekommendationerna gällande resande inom landet nu ändras kan förhoppningsvis leda till att fler väljer att resa till Gävleborg för att uppleva vår vackra natur. På Länsstyrelsen Gävleborgs hemsida finns flera tips på besöksmål såsom våra naturreservat och nationalparker.

Nationaldagens firande

Runt hörnet står också årets nationaldagsfirande som i år blir annorlunda. Landshövding Per Bill brukar vanligtvis resa ut i länet för att delta vid ett par ceremonier, i år ställer de flesta kommuner om och håller sina firanden digitalt. I en nyhet på vår hemsida Öppnas i nytt fönster. har vi samlat information om flera av de firanden som sker. Missa inte den.

– Vi ställer inte in, vi ställer om, precis som på många andra orter i landet. Det är fantastiska initiativ och lösningar som våra kommuner visar upp i det här läget. Vi har ett starkt lösningsfokus i vårt län, säger Per Bill.

AKTUELL LÄGESBILD

Länsstyrelsen Gävleborg ansvarar för att skapa en samlad regional lägesbild med anledning av den pågående coronapandemin. I den senaste lägesbilden, som sammanställdes under torsdagen, kan man bland annat se att:

Läget i stort är oförändrat i jämförelse med de senaste veckorna

  • Primärvården har måttlig påverkan, slutenvården har betydande påverkan och intensivvården har ett allvarligt men stabilt läge. Folktandvården har betydande påverkan.
  • Ökad smittspridning i norra delarna av Hälsingland, med ökat antal av Covid-patienter på IVA i Hudiksvall.
  • Påverkan inom näringsliv är succesivt ökande. Främst gäller påverkan besöksnäring, handel, restaurang och transportsektorn.
  • Fortsatta signaler om att rekommendationer för fysisk distansering inte följs och oro inför hur detta kommer att visa sig vid student och skolavslutningar, semester och ledigheter.
  • Kommunerna och regionen samarbetar fortsatt aktivt för att köpa in och fördela skyddsutrustning.

Kontakt