Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ett annorlunda nationaldagsfirande i år

Foto: Katarina Borg, Länsstyrelsen Gävleborg

För många är Sveriges Nationaldag den 6 juni en stor dag att fira, men i år har vi fått tänka nytt och ställa om då coronaläget begränsar våra möjligheter till fysiska evenemang. Här har vi samlat några av de firanden som sker i länet.

I en tid när vi inte kan träffas i stora folksamlingar och uppmanas hålla i och hålla ut har kreativiteten runtom i länet givit oss nya möjligheter att på ett lite annorlunda sätt fira vårt fina land, vår frihet och våra grundläggande värden.

– De digitala lösningarna har fått stor betydelse nu när vi inte kan samlas på samma sätt som tidigare. De öppnar upp för att vi i stort sett, oavsett var vi befinner oss, kan ta del av firanden både i Gästrikland och Hälsingland. Tack vare alla uppfinningsrika länsbor, eldsjälar, kultur- och föreningslivet och stöttande företagare finns det ett flera fina evenemang att välja bland för den som vill delta digitalt i nationaldagsfirandet. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till alla som på ett eller annat sätt bidragit till detta, säger landshövding Per Bill.

– Jag hoppas nationaldagen ska ge oss ny energi, få oss att må bra och känna att livet går vidare. Jag ser den också som ett tillfälle att reflektera över och uppskatta den frihet vi har i Sverige.

För dig som vill vara med och fira Sveriges Nationaldag digitalt den 6 juni, är här ett urval av aktiviteter som anordnas i vårt län. Mer information om respektive program, se kommunernas webbplatser och sociala kanaler.

Vill du ta del av det officiella nationaldagsfirandet som Stiftelsen Sveriges Nationaldag ansvarar för, besök https://nationaldagen.se/start/nationaldagen/solliden-skansen/ Länk till annan webbplats..

Firanden i Hälsingland

I Ovanåkers kommun bjuds det på ett digitalt firande från Hälsingegården Löka, med start kl. 12.00 via den här länken https://www.ovanaker.se/nationaldag2020 Länk till annan webbplats..

Även i Söderhamn har man anpassat sitt firande. Här anordnas en livesändning med operasångare som kommer att sjunga ut över staden från Östra berget. Firandet avslutas på ett spektakulärt sätt med fallskärmshoppare.

Bollnäs firande "Tillsammans på avstånd” startade tidigare i veckan. Kommuninvånarna inbjöds att pynta bygden i gult och blått, dela med sig på kommunens Facebooksida av sina tips på eget firande och att skicka en hälsning till någon man tänker på. Firandet avslutas den 6 juni med en webbsändning på Bollnäs kommuns Facebooksida. Det blir tal från fullmäktiges ordförande, nationalsång och andra musikinslag samt hälsningar från mer och mindre kända Bollnäsbor! Det går att ta del av sändningen utan att vara inloggad på Facebook via länken www.facebook.com/bollnaskommun/live Länk till annan webbplats.. Sändningen går att ta del av i efterhand fast under en begränsad tid.

I Hudiksvall firas Sveriges Nationaldag med en livesändning från Köpmanberget med sång, musik och inslag från näringslivet. Här går det att lyssna till Ulrika Beiljer, Pär Engman, Östen Eriksson, Rickard Nilsson, Delar av Hudik Gospel, Cia Olsson m.fl. Livesändningen når du via @helahalsingland Länk till annan webbplats. kanaler på Instagram.

I Ljusdals kommun ordnar Järvsö Hembygdsförening så att Järvsö kommer till dig på nationaldagen. Den som vill delta uppmanas hålla utkik på deras facebooksida kl. 14.00 på lördag, via #järvsökommertilldig

Firanden i Gästrikland

I Gävle firar man med en livestreamsändning från Gävle Konserthus, med presentation av Gävles kulturpristagare och stipendiater, musik med Gävle Symfoniorkester, nationaldagstal av Ann Nilsén från Länsmuseet Gävleborg och uppträdande av cirkusartisten David Hammarberg från Gävle, känd från tv-programmet Talang. Information om länk till sändningen, besök Gävle kommuns webbplats Länk till annan webbplats..

Nationaldagen i det fria

Och vill du uppleva nationaldagen på egen hand ute i det fria, varför inte göra ett närliggande besök i något av länets fina naturområden och kulturlandskap. Vill du ha tips på utflyktsmål, ta gärna del av vår webbsida ”Välkommen ut i naturen – utan att trängas” Länk till annan webbplats. och ”Upptäck länets kulturlandskap” Länk till annan webbplats..

Vid Färnebofjärdens nationalpark har vårt besökscentrum naturum flyttat ut på grund av rådande läge, men vår personal möter upp dig vid parkens huvudentré alla dagar kl. 10-12 och 13-16. De hjälper dig med tips på vad som finns att se och göra i nationalparken och delar ut ”upptäck själv”-material att använda för att upptäcka naturen på egen hand.

Om du bor i närheten av Hamra nationalpark i Ljusdals kommun är det också ett fint naturområde att besöka. Oavsett val av besöksmål tänk på att:

  • Visa hänsyn till andra besökare, stanna hemma om du är sjuk och håll avstånd till varandra.
  • Elda försiktigt vid eldplatserna och släck elden ordentligt – det kan vara torrt ute i markerna.
  • Vill du vara säker på att kunna grilla – ta med egen ved.
  • För besök i stiglöst reservat, ta gärna med kompass och skriv ut kartan.
  • Glöm för allt i världen inte en riktigt god matsäck – och ta med dig soporna hem

Ytterligare information om nationalparkerna i Gävleborg:
Färnebofjärdens nationalpark Länk till annan webbplats.
Hamra nationalpark Länk till annan webbplats.

Vi önskar er en fin nationaldag. Ta hand om er och skydda varandra från smittspridning genom att hålla avstånd och ta personligt ansvar.

Kontakt