Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Natur- och kulturutflykter i länet

Omslag till utflyktsguiden Hitta ut

Länsstyrelsen Gävleborg vill att fler människor ska hitta ut till länets natur- och kulturreservat. Guiden "Hitta ut" ger dig tips på 29 utflykter till våra nationalparker och reservat.

Gävleborgs län har en spännande natur med trolska gammelskogar, imponerande berg och myllrande fågelsjöar. I fjärran skymtar havet. Och det finns lika mycket att upptäcka bland våra kulturmiljöer med hälsingska bondbyar, järnåldersgravar och rustika bruksmiljöer.

I länet finns drygt 200 natur- och kulturreservat och två nationalparker. I broschyren har vi gjort ett urval bland dessa och försökt hitta guldkornen för utflykter. Guidens utflyktsmål är till stor del besöksanpassade. Så är du nybörjare i naturen kan du börja med besök i områden med markerade stigar, färdiga vindskydd och rastplatser.

Hitta din utflykt

Med "Hitta ut" vill vi visa att det i din närhet finns många platser med fina naturupplevelser. Så packa matsäck och ge dig ut på en utflykt redan imorgon! Förhoppningsvis får du en dag fylld med upplevelser som du kommer att minnas länge.

Om du behöver mer ingående information kring områdens tillgänglighet eller anpassning för funktionshindrade så ring oss gärna på 010–225 10 00

Allemansrätten

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i naturen och känna oss som hemma. Men det är en frihet under ansvar. Vi får inte skada djur och natur, och vi måste visa hänsyn mot markägare och andra människor.

Allemansrätten ger oss lov att:

  • Göra upp eld på mark som inte tar skada, när det inte råder eldningsförbud.
  • Tälta i något enstaka dygn om det inte är i närheten av bebyggelse.
  • Rida och cykla på mark som inte skadas, och som inte är någons tomt.
  • Plocka bär, svamp och blommor, men inte bryta grenar eller plocka fridlysta växter.
  • Ta med dig hunden, men ha den helst kopplad. Under tiden 1 mars – 20 augusti råder absolut koppeltvång.

Kontakt