Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Upptäck länets kulturlandskap

Axmar kulturreservat foto Tomas Ärlemo

Foto: Tomas Ärlemo

Vill du göra en utflykt när vårsolen värmer, besök gärna något av länets fina kulturreservat Axmar bruk, Våsbo fäbodar och Västeräng.

Upplev Axmar bruk, den idylliska bruksmiljön vid havet mellan Hälsingland och Gästrikland. En vilsam plats med ruiner och ett system av dammar och kanaler som påminner om järntillverkningen i slutet på 1600-talet och fram till slutet på 1920-talet.

Du kan också ta en tur till Ovanåkers kommun där du drygt en mil norr om Edsbyn hittar Våsbo fäbodar. De är några av länets bäst bevarade fäbodar. Här är det inte mycket som har förändrats sedan mitten på 1800-talet. Än i dag betar djur på Våsbo med sina slåtterängar, beteshagar, åkrar och fina skogspartier. I Våsbo finns också mycket gamla byggnader och en trevlig vandringsled genom fäboden.

För dig som vill besöka ett riktigt lantbruk som har kor som betar i backarna, stanna till i byn Västeräng i Delsbo i Hälsingland. Den välbevarade bykärnan är omgiven av ett småskaligt odlingslandskap med slingrande vägar och många lador. I en backe hittar du en varggrop som var i bruk fram till 1865. Västeräng är en levande jordbruk och inte ett museum. Respektera ägarnas privatliv, gå inte in i hus eller på privata tomter och håll hundar kopplade.

Kontakt