Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Välkommen ut i naturen - utan att trängas

Fäbods naturreservat ligger 10 km sydost om Torsåker och omfattar 8 ha med naturlig gräsmark, skog, åkermark och vatten. På ängen växer brudsporre, fältgentiana, ängshavre men också svinrot och jungfrulin  Foto: Sofia Engberg, Länsstyrelsen Gävleborg

Fäbods naturreservat ligger 10 km sydost om Torsåker och omfattar 8 ha med naturlig gräsmark, skog, åkermark och vatten. På ängen växer brudsporre, fältgentiana, ängshavre men också svinrot och jungfrulin Foto: Sofia Engberg, Länsstyrelsen Gävleborg

Nu när våren väcker upp naturen från sin vinterdvala är det många som längtar ut i den spirande vårgrönskan – inte minst i den rådande situationen med covid19. Vi märker att det redan nu är ett högt besökstryck i flera av våra reservat och nationalparker och vill därför passa på att tipsa om att det knappast finns anledning att trängas för den som vill ut, det finns nämligen lite drygt 220 naturreservat att välja på här i Gävleborgs län.

Hitta rätt naturreservat

Du kan söka bland länets naturreservat på Länsstyrelsens webbplats under fliken Besöksmål https://www.lansstyrelsen.se/gavleborg/besoksmal.html Länk till annan webbplats.

På länsstyrelsens webb finns alla naturreservat och nationalparker samlade och genom att använda filtreringsfunktionen kan du hitta ett område som passar just dig! Eller via kartfunktionen kan du leta upp det som är närmast. Vill du vara extra säker på en naturupplevelse utan trängsel föreslår vi att du väljer ett naturreservat utan stig och friluftslivsanordningar, gärna långt bort från någon tätort.

Att tänka på inför ditt naturäventyr:

För att både din och andra besökares upplevelse ska bli både trevlig ger vi några tips inför ditt besök.

  • Visa hänsyn till andra besökare, stanna hemma om du är sjuk och håll avstånd till varandra.
  • Elda försiktigt (om föreskrifterna tillåter) och släck elden ordentligt – det kan vara torrt ute i markerna.
  • Håll hunden kopplad.
  • Vill du vara säker på att kunna grilla – ta med egen ved.
  • För besök i stiglöst reservat, ta gärna med kompass och skriv ut kartan.
  • Glöm för allt i världen inte en riktigt god matsäck – och ta med dig soporna hem!

Tips på lite mindre kända naturreservat

Har du tröttnat på att trängas med andra vid populära naturområden? Här kommer några tips på lite mindre kända områden som är väl värda att upptäcka:

Hudiksvalls kommun

Norra Hornslandet  Länk till annan webbplats.Området har en säregen och vacker natur med uråldriga, knotiga tallar som reser sig vid Bottenhavets strand. I naturreservatet har de åldrats i över 400 år i den magra, storblockiga terrängen. Här finns också Sveriges äldsta tall, den är drygt 750 år.

Lingarö Länk till annan webbplats. Flera markerade stigar gör det lätt att hitta i naturreservatet. Kommer du från parkeringen i norr och väljer stigen som går närmast Lingaröviken börjar din vandring i ett dramatiskt landskap med stora stenblock, vackra berghällar och knotiga tallar.

Ljusdals kommun

Mellanljusnan Länk till annan webbplats. Här finns fritt strömmande forsar, intressanta landskapsformer skapade av älven och inlandsisen, och en rik flora och fauna. Fina vandringsleder, grillplatser både på den norra och södra sidan av naturreservatet.

Järvsöholmarna Länk till annan webbplats. På Järvsöholmarna i Ljusnan möter du vidsträckta, flacka betesmarker. Här kan du promenera på stigen längs med älven eller ta en paus och blicka ut över Järvsöbyggdens blånande berg.

Söderhamns kommun

Ålsjön Länk till annan webbplats. Området är en mycket grund slättsjö och länets förnämsta fågelsjö. Mer än 200 fågelarter har noterats och fler än 60 arter häckar regelbundet här.

Snäcken Länk till annan webbplats. Där Enångersåsen slutar som en udde i havet ligger Snäckens naturreservat. I reservatet kan du promenera på stigarna. Eller ta en paus och blicka ut över havet. För att skydda de tunna moss- och lavtäcken som breder ut sig över den steniga marken är stigarna inhägnade. Havet, klapperstensfälten och den tallskogen bjuder på en fin upplevelse.

Bollnäs kommun

Tjyvberget Länk till annan webbplats. Det mytomspunna Tjuvberget bjuder på en fantastisk utsikt där det höjer sig 210 meter över havet.

Djupsjön-Römmaberget Länk till annan webbplats. Vid bergets sydsluttning mot Djupsjön växer en av Bollnäs mest orörda skogar. Vid norra sidan av Djupsjön finns parkering och rastplats.


Nordanstigs kommun

Vattningsmalarna Länk till annan webbplats. Här kan du vandra längs med den markerade leden. Eller ta en paus vid en av rastplatserna och grilla. Havet, skogarna och fornlämningarna bjuder på fina natur- och kulturupplevelser.

Ånäset  Länk till annan webbplats.Ånäset är en skogklädd talldominerad ca 1,3 km lång rullstensås, som bildar en mycket naturskön udde i Hasselasjöns nordvästra del.

Ovanåkers kommun
Voxnan-Hylströmmen Länk till annan webbplats. Nu är den nya hängbron vid Hylströmmen färdig. I området kan du sitta på hällarna, stå på hängbron och lyssna på forsens dån.

Andån Länk till annan webbplats. Naturreservatet är en av Hälsinglands många skogsåar. Området består av en blandning av naturtyper. Alltifrån myr, sumpskog och fuktängar till torrare skogsklädda moränpartier. Här kan du vandra på stigen till ruinen av Väståkers slåttastuga. Eller ta en paus vid vindskyddet och eldplatsen vid Lill-Röstens strand.


Hofors kommun

Söderåsen  Länk till annan webbplats.Besöket vid klapperstensfälten gör sig bäst på våren, sommaren och hösten. Området är 37 hektar och här kan du promenera längs med stigen som går tvärs genom reservatet och över klapperstensfälten. Naturreservatet bjuder på spännande upplevelser i skog och vid gamla strandvallar.

Kårsberget  Länk till annan webbplats.är 66 ha stort och är en av Gästriklands naturskogar. Här kan du vandra på den korta stigen över hällarna uppför berget för att njuta av utsikten. Eller grilla vid eldplatsen vid den grunda skogstjärnen i reservatets norra spets.

Fäbods Länk till annan webbplats.ängsmarkerna tillhör de allra artrikaste grässvålarna i länet med flera i länet idag sällsynta och hotade arter. Området tros ha en kontinuitet av hävd med bete eller slåtter på minst 200 år, kanske längre.


Ockelbo kommun

Trollbergets Länk till annan webbplats. naturreservat består av ett skogsområde med äldre barrblandskog och granskog. Större delen av skogarna har fått utvecklas fritt under lång tid. Här kan du promenera längs med bäcken som rinner ut från sjön i söder. Eller paddla kanot. Sjöarna och skogarna bjuder på fina naturupplevelser.

Lundbosjön  Länk till annan webbplats.är ett populärt utflyktsmål, inte minst för kanotister och fritidsfiskare som kan ta sig ut på sjöns vattenområde. Den vackra före detta bruksorten Oslättfors är den naturliga vägen in till naturreservatet.


Sandvikens kommun

Österbergsmuren Länk till annan webbplats. är Gästriklands mest urskogslikna skog, med fallna träd i kors och tvärs över marken. Ändå är det ovanligt lätt att ta sig fram genom skogen på en bred trätrottoar på cirka 270 meter. Längs med den finns också en grillplats. Det finns inga leder i området så här får du ströva fritt.

I Kungsfors Länk till annan webbplats.naturreservat växer lövskogar och lövrika barrskogar i ett område mellan Jädraån och Lillån. Här kan du promenera på stigar i naturreservatet.

Gävle kommun

Axmar  Länk till annan webbplats.Här kan du vandra och skåda fågel men också besöka kulturreservatet Axmar Bruk. På fastlandet utgår du från Axmar bruk och följer leden ”från stig till vrak” 1 km norröver längs med kusten.

Skämningsön Länk till annan webbplats. naturreservat ligger på en udde vid kusten. Från den högsta punkten är det fin utsikt över skärgården kring Gåsholma. Skämningsön är framför allt av intresse som utflyktsmål. Här kan du promenera, rasta hunden eller jogga på stigen runt reservatet.

Skärjån  Länk till annan webbplats.är ett av länets mest värdefulla strömmande vattendrag med omgivande lövrika strandskogar. I Skärjåns naturreservat kan du promenera, fiska och uppleva områdets kulturhistoria.

Kontakt