Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Naturen håller alltid öppet - ökat besöksantal i reservat och nationalparker

Bild på en tjärn och ett vindskydd.

Naturen håller alltid öppet. Här en bild från Hamra nationalpark. Än är det snö här men vid huvudentrén kan du grilla eller vandra på trätrottoaren. Foto Jonas Lundin.

Det är snart påsk och vårsolen skiner. Under rådande läge när vi helst ska hålla avstånd till varandra, vill vi passa på att påminna om länets skyddade natur, som kan vara en plats för motion, välmående eller återhämtning. Naturen är öppen alla dagar i veckan!

Sedan utbrottet av covid-19 är det extra många som söker sig ut i naturen för att undvika folksamlingar och inomhusaktiviteter. I Gävleborgs län finns drygt 200 naturreservat och två nationalparker, här finns det gott om plats. Här kan du uppleva trolska skogar, vackert karga kustlandskap, fågelsjöar, utsiktsberg och vildmark.

- Länsstyrelsen tycker att det är glädjande att antalet besökare till länets många fina naturreservat och nationalparker ökat de senaste veckorna. Vi prioriterar att se till att toaletter är tömda, vedförråd är påfyllda, och stigar är röjda. Men i och med den ansträngda situationen ber vi er ha överseende med att vi inte hinner med i den omfattning som vi önskar, säger Joel Isensköld, chef för naturenheten.

Naturum flyttar ut!

Med anledning av covid19 fortsätter naturum Färnebofjärden (Gysinge) att hålla stängt och vi flyttar nu istället ut i nationalparken till er besökare.

Under perioden 3/4 - 19/4 finns en naturumvärd på plats vid nationalparkens huvudentré varje dag kl 11.00-12.00 samt kl 15.00-16.00. Vi hjälper dig med tips på vad som finns att se och göra i Färnebofjärdens nationalpark. Bland annat delar vi ut material för att upptäcka naturen på egen hand. Vilka vårtecken kan du hitta i nationalparken?

I länkarna hittar du information om länets skyddade naturområden, där varje reservat och nationalpark har sin egen sida och en kartfunktion som nyligen förbättrats.

Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Tänk på att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer att stanna inomhus om du är sjuk och inte gå ut i grupp om du tillhör en riskgrupp. Ta hand om er och välkommen ut i naturen.

Kontakt