Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ny rapport om vad som hände under Kulturarvsåret 2018:
Kulturarv – nyckeln till framtiden

Ny rapport om vad som hände under Kulturarvsåret 2018: Kulturarv – nyckeln till framtiden

Nu finns en rapport utgiven om projektet Kulturarvet – nyckeln till framtiden. Den beskriver flera av de aktiviteter som erbjöds länsinvånarna under kulturarvsåret 2018 och som hade utgångspunkt i det europeiska kulturarvsåret under samma tid. Syftet med satsningen har varit att lyfta fram Gävleborgs kulturarv som en regional utvecklingsfaktor och med målet att öka kunskapen och stoltheten kring länets kulturarv. Bakom projektet och rapporten står Region Gävleborg och Länsstyrelsen Gävleborg.

Först ut i Sverige med att presentera sin samlade satsning under kulturarvsåret var Gävleborg. Viktigast i projektgruppens arbete har varit att nå ut till allmänheten, visa på kulturarvets bredd, locka till nyfikenhet och stolthet. Kulturevenemangen har avlöst varandra och bjudit på både modern och traditionell dans och konst i historiska miljöer. Många av aktiviteterna har vänt sig till barn och ungdomar. En del i arbetet har också handlat om att både inom vårt län och utanför vår region, visa på det som görs här i Gävleborg.

Genom att hitta varaktiga samarbeten och verksamheter som kan fortsätta efter det avslutade projektet hoppas projektgruppen att fler upptäcker och engagerar sig i vårt kulturarv i framtiden. Ett exempel är det internationella nätverket för Världsarv i VR som startade under projektets gång med siktet inställt på att kunna ta invånare i Gävleborg till andra världsarv i världen.

Kulturarvsåret invigdes den 13 januari 2018 på Gävle Slott och vid festligheterna under kvällen i Järvsö. Bland de som medverkade fanns landshövding Per Bill och regionråd Alf Nordin som invigningstalade liksom kultur- och kompetensdirektör Gud Hedlund, politisk sakkunnig vid Kulturdepartementet Ulf Dernevik och samordnare för Europaåret för kulturarv vid Riksantikvarieämbetet Ann-Louice Dahlgren.

Bildtext: En av kvällens höjdpunkter var när folkdräktklädda skid- och snowboardåkare tillsammans med bland andra Per Bill bildade ett fackeltåg nedför Järvsöbacken.

Länk till rapporten ”Kulturarv – nyckeln till framtiden” - http://www.e-magin.se/paper/71trjdfm/paper/1#/paper/71trjdfm/1 Länk till annan webbplats.

Kontakt