Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Här är 2019 års vinnare av SKAPA-priset

Nu är det klart vilka som blir Gävleborgs läns representanter i den nationella finalen av SKAPA-priset som arrangeras den 8 november i Stockholm.

SKAPA-priset i Gävleborg går 2019 till Leonard Johard (Victor Molén deltog i hans ställe då Leonard ej hade möjlighet att närvara) från Indivd Anonymizer och årets SKAPA-talang för unga innovatör är Leo Waldenbäck från Zutobi. Priserna delades ut av landshövding Per Bill vid en ceremoni på Gävle slott på tisdagsförmiddagen. Motiveringarna lästes av representanter från Movexum och Almi GävleDala, arrangörerna bakom årets regionala SKAPA-tävling. Förutom med blommor belönades vinnarna med varsin check på 10 000 kronor från Movexum och Almi GävleDala och en check från SKAPA-stiftelsen på 10 000 kronor.

Indivd Anonymizer är en ny AI-teknik för ansiktsanonymisering. Tekniken samlar in anonym data från människors ansikten med hjälp av vanliga övervakningskameror som sedan används för statistik. Tjänsten kan se till exempel återbesöksfrekvens i en butik utan att lagra någon information om en viss individ.

Juryns motivering om Leonard Johard och Indivd Anonymizer:
”Genom sin banbrytande AI-teknik förväntas lösningen revolutionera handeln i fysiska butiker och skapa en unik förståelse för kundens beteende. Butikerna kommer återigen kunna ge sig in i matchen och konkurrera mot e-handeln.”

skapa-priset

Hanna Engström-Löwenborg från Almi GävlaDala, landshövding Per Bill, Victor Molén från Indivd Anonymizer samt Ulrika Malmqvist på Movexum.

Leo Waldenbäck har tillsammans med sina bröder utvecklat en körkortsapp med gamification-inslag som ska göra det både enklare och roligare att ta körkort. Med Zutobis app och steg-för-steg-metod får användarna svara på frågor och genom bilder och illustrationer lära sig hur situationer som uppkommer i trafiken ska lösas. Gamification-delen består av att du som användare kan tjäna poäng, tävla mot kompisar och nå nya nivåer genom att vara flitig och kunnig.

Juryns motivering om Leo Waldenbäck och Zutobi:
”Bidraget motiverar till lärande genom användning av digitala modeller från spelbranschen. Det gör kort och gott tråkig teori lite roligare.”

skapa-talang

Hanna Engström-Löwenborg från Almi GävlaDala, landshövding Per Bill, Leo Waldenbäck och Tim Waldenbäck från Zutobi samt Ulrika Malmqvist på Movexum.

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delades ut första gången 1986. Varje år delar stiftelsen ut priser länsvis och till de nationella vinnarna utdelas två priser; SKAPA-priset Entreprenör på 550 000 kronor och SKAPA-priset för unga innovatörer på 250 000 kronor. I Gävleborg arrangeras SKAPA-priset av Stiftelsen SKAPA tillsammans med regionens företagsinkubator Movexum och Almi GävleDala.

Läs mer om stiftelsen SKAPA här Länk till annan webbplats.

 

Kontakt