Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Främmande snigelart funnen på en plats i länet – finns den på fler ställen?

Svarthuvad snigel

Den svarthuvade snigeln har påträffats på tre ställen i landet i höst varav ett ställe i Söderhamns kommun. Länsstyrelsen vill nu få in uppgifter på om snigeln finns på fler platser i länet. Rapportera via mejl med bild på snigeln och fyndplats till gavleborg@lansstyrelsen.se eller på invasivaarter.nu eller på artportalen.se.

En ny främmande och troligtvis invasiv snigel (svarthuvad snigel Krynickilus melanocephalus) har upptäckts på tre platser i landet, i Västmanland samt i Örebro län och i förra veckan även i Gävleborgs län. Förekomsterna är många mil från varandra, så spridningsvägen är troligtvis via inköpta växter eller jord. Ursprungligen kommer arten från Kaukasus, mellan Svarta och Kaspiska havet och har gråtonad kropp med svart huvud. Arten är vanligt förekommande och invasiv i både Litauen och Lettland men förekommer även i delar av Ryssland och Ukraina utanför sitt ursprungliga utbredningsområde. Den förekommer även i Tyskland. De vuxna individerna dör av under vintern medan äggen i marken överlever, i och med detta så bör eventuella åtgärder genomföras först i vår. Dock hoppas vi att vi kan få lite bättre koll på utbredningen innan dom sista individerna dör i vinter. Det finns viss information om att arten kan vara en skadegörare i trädgårdar.

Ytterligare information om snigeln finns t.ex. på dessa länkar: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1027&artikel=7331088 Länk till annan webbplats.

https://artfakta.se/artbestamning/taxon/krynickillus-melanocephalus-6045530 Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen behöver nu hjälp med att kartlägga om snigeln finns på fler platser i länet. Skicka ett mejl med bilder på snigeln där den har huvud och antenner framme så att man kan se att dessa är svarta och ange koordinater. Skicka till gavleborg@lansstyrelsen.se och ange ”Främmande art, snigel” i ämnesraden. Ett enkelt sätt att få fram koordinater för fyndplatsen är att använda https://kartor.eniro.se/ Länk till annan webbplats. , zooma in till fyndplatsen och klicka på den kikarsikteliknande symbolen nere till höger. Flytta kikarsiktet som dyker upp till fyndplatsen och kopiera koordinaterna i SWEREF99 till mejlet. Länsstyrelsen kan komma att kontakta er.

Andra alternativ är att rapportera via invasivaarter.nu eller artportalen.se. Inloggning krävs för att kunna rapportera men det får man enkelt genom att skapa ett konto på sidorna.

 

Kontakt