Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen nöjd med

sin insats i Havsörn 2019

Forsmark Kärnkraftverk

På kvällen den 24 oktober klockan 18:00 förklarades den stora simuleringsövningen Havsörn 2019 som avslutad för Länsstyrelsen Gävleborgs del.

Under 36 timmar hade då hela krisberedskapsorganisationen på Länsstyrelsen varit igång under dygnets alla timmar. Under den avslutande summeringen kunde man konstatera ett mycket gott resultat från övningen.

Övningen anordnades av Länsstyrelsen i Uppsala län med syfte att de deltagande aktörerna ska utveckla och stärka förmågan att hantera konsekvenserna av en kärnteknisk olycka. Denna typ av övning arrangeras vartannat år enligt ett roterande schema av länsstyrelserna i Uppsala, Halland och Kalmar, det vill säga i de län där det finns kärnkraftverk.

Totalt övade 77 aktörer från olika centrala myndigheter och organisationer i sex län, och över 1 600 personer deltog i Havsörn 2019, däribland Länsstyrelsen Gävleborg.
Årets övning ingår också som en förberedelse inför den totalförsvarsövning som
ska genomföras 2020.

Två års förberedelser är nu till ända och det verkar vara mestadels positiva reaktioner om hur det egna arbetet på Länsstyrelsens krisorganisation fungerat.

- Vi känner oss nöjda med hur övningen har fungerat. Både när det gäller förberedelser inför och hur själva övningen fungerade, säger Per-Åke Svensson, övningsledare på Länsstyrelsen Gävleborg. Det märks att våra medarbetare på länsstyrelsen har lagt ner tid och engagemang i att förbättra arbetet i krisorganisationen och i sina respektive funktioner. Allt förarbete vi tillsammans har gjort har givit resultat.

Länsstyrelsen Gävleborgs krisorganisationer har dessutom viktiga erfarenheter från arbetet med bränderna i Ljusdals kommun sommaren 2018. En erfarenhet som också ligger till grund för det goda resultatet.
Nästa steg blir att sammanställa utvärderingarna kring övningen för att därefter finslipa rutiner, arbetssätt och bemanning i krisorganisationen. Det som anses kunna förbättras kommer ses över och diskuteras för att hitta nya effektivare rutiner eller arbetssätt. Att det finns delar som kan förbättras är inte något som förvånar.

- Det vore märkligt om allting skulle ha fungerat exakt som vi ville. Det är ju därför vi har dessa typer av övningar. Vi kommer att fortsätta med våra kvartalsövningar och börja ladda inför nästa stora övningsaktivitet som blir Totalförsvarsövningen 2020. Det vi har sett nu att vi kan förbättra kommer vi kunna vässa på till fram till dess, avslutar Per-Åke.

Kontakt