Risk för vattenbrist i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Öppna Svenska Mästerskapen i Mathantverk gästar Gävleborg

Den 15 till 17 oktober hålls Öppna Svenska Mästerskapen i Mathantverk i Gävleborg, något som Länsstyrelsen arbetat för under många år tillsammans med föreningen MatVärden. I fjol tävlade 500 bidrag och i år ser deltagandet ut att bli rekordstort. Bidragen kan tävla i 56 olika klasser indelade i kategorierna mejeri, bageri, charkuteri, jästa drycker, fiskförädling samt
bär-, frukt- och grönsaksförädling.

Öppna SM i Mathantverk är öppet för producenter i Sverige och övriga Norden som förädlar sina produkter småskaligt och hantverksmässigt. Tävlande produkter ska vara tillverkade av livsmedelsföretag och finnas ute till allmän försäljning.

– Nu när vår önskan gått i uppfyllelse om att få tävlingen till länet, vad passar väl bättre än att få bjuda in alla tävlande mathantverkare från länet, övriga Sverige och Norden till Högbo Bruk och Högbo Brukshotell. Med sitt fantastiska engagemang för mathantverk och miljö- och hållbarhetsarbete är det här en idealisk mötesplats för att uppmärksamma matens betydelse, säger landshövding Per Bill.

Mathantverkarna har stor betydelse för utvecklingen i länet och för sysselsättningen, framförallt på landsbygden, säger landshövdingen som lyfter att det här är ett utmärkt tillfälle att uppmärksamma deras och övriga deltagares arbete.

– Jag hoppas dagarna ska stimulera till utbyte av tankar och idéer kring nya innovativa produkter, sätt att förädla råvaror och hur vi kan föra mattraditioner vidare. Det kan också vara ett sätt att locka fler med intresse för mathantverk att starta eget.

Landshövdingen kommer att vara en del i den jury som ska bedöma tävlingsbidragen.

– Det är en ära att, tillsammans med Yasmin Mossberg, som är husfru på Gävle slott, ingå i juryn som ska bedöma tävlingsbidragen. Tillsammans med alla spännande möten blir det höjdpunkten.

Öppet SM i Mathantverk och idé- och kunskapsforumet Særimner arrangeras av Eldrimner, som via Länsstyrelsen i Jämtland, har regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram och årets tävling genomförs med stöd av Länsstyrelsen Gävleborg, Högbo Bruk, Sandvikens kommun och MatVärden.

– Gävleborg ska vara en bra plats för livsmedelsföretagande. Med länets handlingsplan för Sveriges livsmedelsstrategi som stöd kan vi tillsammans stärka Gävleborgs position och konkurrenskraft som måltidsdestination. Vi har alla att vinna på utvecklingen av nya, hållbara mat- och dryckesupplevelser. Det ger mervärden som både god miljö, gott djurskydd, öppna landskap och rättviseaspekter som jämställdhet och jämlikhet, avslutar Per Bill.

Länk till: Gävleborgs handlingsplan för Sveriges livsmedelsstrategi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till: Eldrimners webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kontakt