Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Middag på Kungliga slottet väntar

Robert Strid, räddningschef

Robert Strid, räddningschef Gästrike räddningstjänst

Idag byter han räddningskläderna mot något tjusigare när middag på Kungliga slottet i Stockholm väntar. Räddningschef Robert Strid från Gävle är en av de särskilt inbjudna vid årets Sverigemiddag.  

Varje år får landshövdingarna i landet nominera ett antal personer från länet som på olika sätt står ut genom sina gärningar. Hovet väljer sedan ut de gäster som får en inbjudan till den årliga Sverigemiddagen.

– Sverigemiddagen brukar vara mycket uppskattad och gör att personer från hela landet får träffas och lära av varandra. Det är också ett bra tillfälle att skapa nya nätverk och få ta del av de olika tillgångar och utmaningar som länen har, säger landshövding Per Bill.

Nominerad till ledarskapspris

Robert Strid arbetade som räddningsledare vid bränderna i Ljusdals kommun sommaren 2018. Han var nominerad till kategorin Årets Ledarskapsinsats vid årets Chefgala med följande motivering: 

 ”En ledare som ställts inför ett så komplext uppdrag att det varit unikt i sitt slag. En hel bygds fortsatta framtid vilade under en tid på hans axlar. Genom tydlighet och transparens balanserade han aktörers olika viljor och förmågor. Att tvingas ställa en familjs lycka mot en annan familjs ”olycka” är något som de flesta av oss slipper. Den nominerade vågade vila tryggt i en personlig ledarstil där många skulle ryckas med av ledarskapets kastvindar”.

– Det är en stor ära att få följa med till Stockholms slott och Kungafamiljen. Det blir som ett slutkvitto på att det vi gjorde förra sommaren var bra, säger Robert Strid.

Under den kritiska perioden förra sommaren när bränderna rasade i hälsingeskogarna hade Robert Strid ett nära samarbete med landshövding Per Bill.

– Det var ett intensivt arbete och jag lärde känna Per Bill då, det ska bli trevligt att följa med honom till slottet.

På frågan om vilket som är hans starkaste intryck från arbetet kring bränderna svarar Robert Strid snabbt:

–  Kraften att tillsammans lösa situationen. Alla hade sin del i helheten oavsett om man jobbade lokalt, regionalt eller statligt. Det var betryggande att se att samhället sluter upp när det är kris, oavsett vad man har för roll i det normala. Och den stora kollektiva omtanken om de boende i det drabbade området, det är ett intryck som verkligen satt sig i mig.  

Även Helene Åkerström Hartman är speciellt inbjuden

Förutom landshövding Per Bill, hans fru Louise Bill och Robert Strid och hans fru Emma kommer från Gävleborgs län Helene Åkerström Hartman med maken Urban Hartman att delta.

Helene Åkerström Hartman är ägare och VD för Orbaden Spa & Resort i Vallsta. Sedan 1987 har hon arbetat som hotellchef och konsult vad gäller marknadsföring av hotell. Hon har satsat stort och fördubblat omsättningen på Orbaden Spa & Resort. Helene sitter i sex styrelser, är inspirerande och modig samt nytänkande då hon bland annat har en fransktalande guide på hotellet och även  låtit kända personer från Hälsingland inreda sviter på hotellet. Helen säger att hon vill ta världen till Orbaden. Hon har även fått utmärkelsen som Årets företagare i Gävleborg 2018 och Mångfaldspriset Gävleborg 2019.  

Länsrepresentanterna har valts ut av Hovet efter förslag från landshövdingen.

– Jag hoppas och tror på en trevlig kväll där vi får ta del av miljöer som man inte är i en vanlig kväll. Jag ser också fram emot att få lära känna nya människor runt bordet, säger Robert Strid.

Kontakt