Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kultur på Gävle Slott

kultur på slottet

Nu drar den nya satsningen Kultur på Gävle Slott igång

Den 16 september startar en ny satsning kallad Kultur på Gävle Slott. Initiativtagare är landshövding Per Bill som med slottet som mötesplats vill främja kulturen i länet.

– Gävleborg är ett rikt kulturlän och det känns roligt att under samlingsnamnet Kultur på slottet få lyfta fram olika delar inom kulturområdet på ett mer sammanhållet sätt än tidigare. Satsningen inleds med att jag tillsammans med Nordanstigs kommun uppmärksammar konstnären Gunnar Greibers färggranna konstsamling. Det blir en gemensam pressvisning av den del av samlingen som under det närmaste året kommer att finnas placerade i representationsvåningen och i länsstyrelsens nya konferensdel på slottet. Konstverken kommer att visas i samband med olika möten och evenemang men också vid särskilda visningar för allmänheten framöver, säger Per Bill.

Konstnären Gunnar Greiber växte upp i Stockholm och 1958 köpte han ett torp i Gnarp. Under femtio år framöver var han verksam i Nordanstigs kommun och hans viktigaste ateljé var i Grängsjö gamla skola där han återkommande hade utställningar.

Den 18 september är det sedan dags för Kultur på slottets första musikevenemang, en barockkonsert med två av landets mest framstående musiker inom sina respektive områden.

– Tillsammans med Gävles kammarmusikförening har jag glädjen att hälsa de två fantastiska musikerna Dan Laurin och Anna Paradiso varmt välkomna till Gävle och slottet. Dan är en av vår tids mest omtalade blockflöjtister och Anna en av Sveriges mest framstående cembalister.

De ger konserter över hela världen och gör nu ett stopp i Gävle för att ge oss en kväll av absolut toppklass, säger Per Bill.

Biljetter till konserten köpes på plats på Gävle Slott. Insläpp i mån av plats på grund av utrymmesskäl. Priser: 200 kr för medlemmar i Gävles Kammarmusikförening, 250 kr för icke medlemmar och 50 kr för ungdomar. Konserttid ca 1 tim 20 min.

 

Kontakt