Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Många vill hjälpa de utsatta hundarna

Det här händer nu med det 80-tal hundar som omhändertagits i Gävleborgs län.

Polisen i Västernorrland har i Gävleborgs län omhändertagit ett 80-tal hundar. Hundarna är placerade på djurhem. Länsstyrelsen Gävleborg har informerats om ärendet och ska då fatta beslut om omhändertagandet ska fortsätta gälla. Därefter fattas beslut om vad som ska hända med hundarna. Som en del i detta veterinärbesiktas alla hundar.

Under torsdagen fortsätter arbetet med att veterinärbesikta alla hundar för att bedöma vilka hundar som är i skick att överlåtas.

– Länsstyrelsen har en skyldighet att agera så skyndsamt som möjligt. Besiktningar av de omhändertagna hundarna sker därför snarast, säger Jenny Larsson, chef på enheten för Jordbruk och djur på Länsstyrelsen Gävleborg.

Enligt Jenny Larsson är ärendet det största hittills i länet när det gäller omhändertagande av hundar. Det har väckt stor uppmärksamhet och engagemang från både media och allmänhet. Den vanligaste frågan till länsstyrelsen är vad det är för sorts hundar som omhändertagits.

– Det är många olika raser. Enligt de uppgifter vi har nu är ungefär hälften vuxna hundar och hälften valpar, säger Jenny Larsson.

Många vill ta hand om hundarna

Det finns också en stor vilja från allmänheten att hjälpa hundarna. Många hör av sig för att meddela att de gärna tar hand om någon av hundarna.

– Det rasar in förfrågningar via Facebook och telefon, säger Sara Sundin, funktionsansvarig på Länsstyrelsen Gävleborg.

Då ärendet är så stort är länsstyrelsens arbete med att besikta, bedöma och eventuellt placera hundarna omfattande. Är du intresserad av att ta hand om någon av hundarna som omhändertagits är därför det bästa sättet att meddela länsstyrelsen genom att skicka e-post till djurskydd.gavleborg@lansstyrelsen.se

– När vi så småningom vet hur många hundar som kan vara aktuell för omplacering kommer vi att ta kontakt med personerna som hört av sig, säger Sara Sundin.

Kontakt