Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Välbesökt årsdag efter bränderna i Ljusdals kommun

Deltagarna av årsdagen bränderna i Ljusdal 2018

FOTO: Sara Jerfsten/Ljusdals Kommun

Under fredagen hölls en avtackning av alla de som hjälpt till under bränderna i Ljusdals Kommun sommaren 2018. Länsstyrelsen bjöd in till årsdagen av den avslutade räddningsinsatsen den 9 augusti 2019 vid Kårböle skans. Dagen var öppen för allmänheten och många organisationer deltog.

Dagen inleddes klockan 11:00 vid Kårböle skans där Per Bill höll ett tal till alla dem som varit med under räddningsinsatsen.

Per Bill i Kårböle

Per Bill. FOTO: Länsstyrelsen Gävleborg

— Man kan inte tacka för mycket en gång som denna. Det finns så otroligt många som kan tacka! Folket i bygden, grannarna, räddningstjänsten, kompisarna i räddningstjänsten runt i kring, de andra kommunerna alla hjälps åt så fantastiskt mycket, ja listan blir lång, säger Per Bill.

Efter avslutat inledningstal delade landshövdingen och Ljusdals kommunchef Nicklas Bremefors ut diplom till de organisationer som var på plats. Bland representanterna fanns Räddningstjänster, Röda korset, Hemvärnet, Färila folkan och många fler. Totalt delades 30 av 67 diplom ut till organisationer och myndigheter som fanns på plats.

Diplom till Foketshus Färila

Folkan Färila mottog ett diplom. FOTO: Sara Jerfsten/Ljusdals Kommun

Diplom till Gävle kommun

Gävle kommun mottog ett diplom. FOTO: Sara Jerfsten/Ljusdals Kommun

Diplom till Lantmäteriet

Lantmäteriet tog emot ett diplom. FOTO: Sara Jerfsten/Ljusdals Kommun

Bilkårensriksförbund

Bilkårensriksförbund tog emot ett diplom. FOTO: Sara Jerfsten/Ljusdals Kommun

Försvarsmakten

Försvarsmakten mottog ett Diplom. FOTO: Sara Jerfsten/Ljusdals Kommun

Mellanskog

Mellanskog tar emot ett diplom. FOTO: Sara Jerfsten/Ljusdals Kommun

Polisregion Mitt

Polisregion Mitt tog emot ett diplom. FOTO: Sara Jerfsten/Ljusdals Kommun

Robert Strid som var räddningsledare under insatsen höll ett tal till gästerna

— Det fanns ett stort värde på allt som vi gjorde tillsammans. Det tycker jag att alla inblandade här kan känna sig stolta över, säger Robert Strid.

Diplom till Gästrike räddningstjänst

Robert Strid tog emot diplomet för Gästrike räddningstjänst tillsammans med sin kollega. FOTO: Sara Jerfsten/Ljusdals Kommun

Även Ljusdals kommunchef Nicklas Bremefors talade till gästerna och då i första hand till alla de frivilliga som hjälpt till.

— När det allra hemskaste inträffar då kliver de goda fram. Här var det verkligen så. Samhället slöt upp i den svåra stunden. Ni gjorde verkligen skillnad.

Nicklas Bremefors

Nicklas Bremefors, Ljusdals kommunchef, talade till gästerna och då i första hand till alla de frivilliga som hjälpt till. FOTO: Länsstyrelsen Gävleborg

För att visa sitt stöd mot bygden fanns en representant från Fortum på plats för att dela ut ett tacksamhetsintyg till Ljusdals räddningstjänst. Samt att överlämna ett ekonomiskt bidrag som tack för deras insats till Kårböles byalag. Stellan Fagrell, ordförande och representant för Kårböles byalag:

— En liten ort i naturrättområde kan klara det mesta själv. Men ibland växer hotet allt för stort och då räcker inte lilla ortens resurser till. Och så var fallet förra sommaren.

Stellan och Per

Stellan Fagrell och Per Bill täckte av minnesstenen. FOTO: Länsstyrelsen Gävleborg

Per Rydberg, läste upp en egen skriven dikt innan dagen avslutades med Stellan tillsammans med Per Bill avtäckte den minnessten som placerats på Kårböle skans. Stenen ska stå som ett monument och påminna om alla de gärningar, stora som små, som hjälpt till att rädda bygden.

Per Rydberg

Per Rydberg läser upp en egen skiven dikt. FOTO: Länsstyrelsen Gävleborg

Minnesstenen

Per Bill och minnesstenen. FOTO: Länsstyrelsen Gävleborg

Kontakt