Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Matrester och jaktturism kan föra hit afrikansk svinpest

Vildsvin

De senaste åren har afrikansk svinpest spridit sig i Europa. Sjukdomen är ett stort hot mot tamgrisar och vildsvin, men ofarlig för människor. Du som är ute och rör dig i naturen kan hjälpa till att förhindra att sjukdomen sprids till Sverige.

EU och Sverige står enat: Smittan ska inte hit!

EU tar spridningen på största allvar och har bestämt att medlemsländerna ska genomföra informationsinsatser för att förhindra ytterligare spridning. Därför uppmanar Jordbruksverket till höjd beredskap och aktsamhet. Om sjukdomen kommer in i landet skulle det innebära ett hårt slag mot svensk livsmedelsexport, i synnerhet för svensk grisnäring, då många tamgrisar och vildsvin skulle bli sjuka och dö.

Släng inte matrester i naturen

Eftersom sjukdomen är så smittsam kan hela grisbesättningar behövas avlivas. Människor blir inte sjuka, men vi kan sprida smittan vidare via mat och jaktturism. Då sjukdomen har spridit sig till Sveriges närområden och många reser mellan länder samt vistas i skog och mark under sommaren, uppmanas allmänheten till höjd beredskap för afrikansk svinpest. Det gör vi genom att slänga matrester i soptunnorna så att vildsvin eller tamgrisar inte kan komma åt dem. Matrester ska inte slängas i naturen.

Mer information om sjukdomen och hur du kan förhindra att den kommer till Sverige hittar du här


Kontakt