Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tack till alla som vandrade med Kronprinsessan i Gävle den 7 juni

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria tog sig tid till att prata med besökarna längs kustleden. Foto Daniel Bernstål

Gävle och Gästrikland visade sig från sin bästa sida när Kronprinsessan Victoria genomförde sin näst sista landskapsvandring i Sverige fredagen den 7 juni.

Över 150 personer stod och väntade vid Engeltofta när Kronprinsessan anlände med båt till bryggan vid Engeltofta. Efter att landshövding Per Bill hälsat alla välkomna drog vandringen igång i raskt tempo längs med kustleden mot Brädviken där Naturkraft Gästrikland väntade med information om verksamheten och aktiviteter för allmänheten. Vandringen gick sedan mot Huseliiharen för lunch och Gävle Sjöscouter visade sin verksamhet och Kronprinsessan fick prova på att surra en trefot. På samma gång presenterade sig Gefle Segelsällskap.

Elhockeystolar och race runners

Vid Engesbergs camping möttes Kronprinsessan av föreningen KF Heros som ställt upp
sin buss och visade bland annat sina elhockeystolar. Kronprinsessan fick prova på en race runner. Vi hälsade även på unga ledare (13–16 år) för ”Sommarkulan” på fotbollsplanen som presenterade verksamheten i Strömsbro IF.

Färden fortsatte på kustleden som ändrar karaktär och vi gick bland ängar
och hästhagar bredvid Ryssängen.

Vid populära Böna café gjorde Kronprinsessan ett litet stopp för att smaka på Gävles landskapsrätt, böcklingen, granrisrökt strömming, som röks och säljs hos några fiskare i
det lilla fiskeläget.

Vandring genom gammal skog

Vandringen fortsätte till naturreservatet Gråberget, som har en av Gästrikekustens
vackraste utkiksplatser. Naturreservatet innehåller gammal fin skog. Guiderna berättade om Gråberget, Försvarsmaktens anläggning som ligger i berget och fisket längs Gävleborgs kust.

Vid Argos fotbollsplan mötte Kronprinsessan föreningen Gävle Taekwondo klubb som ordnade prova-på-aktivteter för Kronprinsessan och allmänheten.

- Det har varit en dag som jag verkligen kommer att minnas. Kulturmiljöer som vi verkligen ska värna och ta hand om, sa Kronprinsessan Victoria efter vandringen.

Följ vandringen i efterhand med bilderna nedan.

Vandring i skog

Kronprinsessan vandrar mot Brädviken där Naturkraft Gästrikland informerade och erbjöd prova-på-aktiviteter för allmänheten. Foto Daniel Bernstål

Kronprinsessan provar på att surra en trefot

Kronprinsessan fick prova på att surra en trefot tillsammans med Gävle Sjöscouter. Foto Länsstyrelsen Gävleborg

Kronprinsessan och landshövding Per Bill

Kronprinsessan Victoria och landshövding Per Bill hälsades välkommen till Gästrikland av Gefle Segelsällskap. Foto Daniel Bernstål

Kronprinsessan och en av KF Heros medlemmar.

Kronprinsessan och en av KF Heros medlemmar provar på en race runner. Foto Länsstyrelsen Gävleborg

Vid Böna Cafe fick Kronprinsessan smaka på böckling.

Från Engesbergs aktiviteter gick vandringen sedan vidare till Böna café, där ägare Lotta Schenkel berättade om sin verksamhet och lät Kronprinsessan och medvandrarna provsmaka böckling.Foto Länsstyrelsen Gävleborg

Landskapsvandringen fortsatte genom Gråbergets skogar.

Landskapsvandringen fortsatte genom Gråbergets skogar. Foto Daniel Bernstål

Kronprinsessan och representater från Länsstyrelsen

På Gråberget fick Kronprinsessan och medvandrarna möjlighet att njuta av utsikten och det vackra vädret. Foto Daniel Bernstål

Friluftsliv och rörelse

Kronprinsessan vandrar genom alla Sveriges landskap för att få uppleva olika delar av Sverige under olika årstider och synliggöra den skatt som den svenska naturen är för alla som lever och verkar i landet. Kronprinsessan önskar också lyfta värdet av friluftsliv och rörelse.

Blev du inspirerad till att vandra i naturen eller göra utflykter i Gävleborgs län? Ta del av vår guide med 31 tips på fina utflyktsmål. Guiden finns att hämta på länets turistbyråer och går även att ladda ner på vår webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakt