Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

H.M. Konungen besöker brandområdet i Ljusdals kommun den 5 juni 2019

Foto: Peter Knutsson, copyright Kungl. Hovstaterna

Onsdagen den 5 juni besöker H.M. Konungen Järvsö och brandområdet i Kårböle för att träffa inblandade i sommarens skogsbränder och få information om brandförlopp, efterarbete och en inblick i de utmaningar och framgångsfaktorer som skogsbränderna har inneburit.

H.M. Konungen inleder dagen på Rovdjurscentrum i Järvsö där landshövding Per Bill hälsar välkommen och ger en kort genomgång av brandförloppet samt information om pågående efterarbete. Han kommer även att prata om vikten av gott samarbete mellan myndigheter, kommuner och medborgare. Därefter berättar Ljusdals kommunchef Nicklas Bremefors om kommunens erfarenheter och Britta Ramberg från MSB ger det nationala perspektivet. Räddningsledare Robert Strid informerar om övertagandet av insatsen och de utmaningar som detta innebar och Joel Isensköld från Länsstyrelsen Gävleborg berättar om det efterarbete som pågår. Viktoria Asp från Försvarshögskolan avslutar med att presentera några av de resultat FHS:s utredning kommit fram till, både vad gäller framgångsfaktorer och förbättringsområden.

Under eftermiddagen åker H.M. Konungen en rundtur i brandområdet och får möta markägare som har drabbats av skogsbränderna och ägarna av fäbodvallen Finnvallen som räddades undan elden. Under turen ges även information om området och det arbete som pågår för att ta hand om den brända skogen, men även skogsindustrins roll i brandförloppet och efterarbetet. Dagen avslutas med en summering på Värdshuset Pilgrimen där H.M. Konungen får möta Kårböle byalag som är på plats och vill tacka H.M. Konungen för besöket.

– Vi är stolta över att H.M. Konungen vill komma till vårt län för att se brandområdet och träffa aktörer och privatpersoner som arbetade med, och drabbades av, den största skogsbranden i Sverige i modern tid, säger landshövding Per Bill.

Information till media

Media hälsas välkomna att bevaka besöket.

Observera:
Av säkerhetsskäl och på grund av det rådande tillträdesförbudet kan media tyvärr inte följa med på rundturen i brandområdet.

Pressackreditering

För att bevaka besöket som journalist eller fotograf måste du ackreditera dig senast den 4 juni klockan 15.00 via mail till erika.axmark@lansstyrelsen.se. Ange namn, redaktion, titel och kontaktuppgifter.

Ackrediteringsbrickor kan hämtas på Rovdjurscentrum i Järvsö den 5 juni, från kl.9.30- 10.30. Om du inte kan hämta ackrediteringen vid det tillfället, kontakta oss på kommunikationsfunktionen. Giltig legitimation ska kunna uppvisas.

Närmare hålltider och program finns att ta del av under relaterad information här nedanför.

Kontakt