Risk för vattenbrist i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

H.K.H. Kronprinsessan Victoria vandrar i Gästrikland den 7 juni

Foto: Raphael Stecksén (kungahuset.se)

Skog i norr, hav i söder, naturupplevelser, före detta gross-handlarvillor och nära möten med det lokala föreningslivet väntar på Kronprinsessans tjugofjärde och näst sista landskapsvandring i Sverige den 7 juni. Du är varmt välkommen att följa med när vi går längs kustleden på Norrlandet utanför Gävle i Gästrikland.

Vandringen startar vid Engeltofta och under vandringen kommer vi bland annat att passera Brädviken, Huseliiharen, Engesberg, Bönan, Gråberget och Utvalnäs, innan vandringen avslutas på Argos fotbollsplan. Vandringen är knappt 12 kilometer lång, startar cirka 11:45 och avslutas cirka 17:00.

- Mötet mellan skog och hav ger oss en fin blandning av naturupplevelser och en förståelse för vad som en gång har byggt Gävles välstånd: skogsnäringen, sjörfarten, handeln och fisket. Jag är stolt och glad över att Kronprinsessan vill uppleva denna vackra plats i Gästrikland och hoppas att så många som möjligt vill följa med oss på vandringen den 7 juni, säger Per Bill, landshövding i Gävleborgs län.

Genom landskapsvandringarna vill Kronprinsessan uppleva olika delar av Sverige under olika årstider och synliggöra den skatt som den svenska naturen är för alla som lever och verkar här. Kronprinsessan önskar även lyfta värdet av friluftsliv och rörelse i samband med vandringarna.

Karta och program

Karta över landskapsvandringen med Kronprinsessan. Om du vill skriva ut eller få en tydligare bild av kartan finns en bifogad fil nedan.

Karta över vandringen - A4 (pdf, 6,6 mb) Pdf, 6.6 MB, öppnas i nytt fönster.

Program - hållpunkter

OBS! Tiderna är ungefärliga och kan justeras. Håll utkik på denna sida för att inte missa de senaste uppdateringarna. Var ute i god tid om du tänker ansluta längs med vägen.

11:45 - Kronprinsessan ankommer Engeltofta med Limöbåten "Drottning Silvia". Vandringen startar och vi går längs kustleden mot Huseliiharen. På vägen passerar vi Brädviken, där vi bland annat kommer att möta föreningen Naturkraft Gästrikland. Färden går sedan vidare över Gröndals ängar och Sjövik. Sträcka: 5 km.

13:15 - Huseliiharen. Gefle Segelsällskap och Gefle Sjöscouter visar upp sin verksamhet. Längre stopp, med möjlighet att köpa lunch på Restaurang Huseliiharen.

14:10 - Vandring till Engesbergs camping. Vid asfaltplanen kommer vi att träffa föreningarna KF Heros och Strömsbro IF. Vandringen fortsätter sedan vidare till Bönan, där ett kortare stopp görs på Böna café. Nedanför cafét (grusplan mot Böna fyr) kommer det även finnas möjlighet att köpa böckling. Sträcka: 3,2 km.

15:30 - Från Böna café går vandringen vidare till Gråberget, med en av Gästrikekustens vackraste utkiksplatser. Här passerar vi även gammal fin skog och får information om Försvarsmaktens anläggning som ligger i berget (1 km). Därefter följer en kort vandringssträcka till fiskeläget Utvalnäs. Vandringen avslutas sedan på Argos fotbollsplan (2,6 km).

16:50 - Argos fotbollsplan. Här möter vi Gävle Taekowondo klubb, som anordnar en prova på aktivitet. Här finns även möjlighet att köpa fika och Böna böckling.

Vill du endast delta en del av vandringen?

Det finns ett flertal olika alternativ för dig som endast vill delta i delar av vandringen, se karta för mer information om vilka platser som passeras. Förslagen nedan utgår från de platser som är hållpunkter i programmet ovan.

Huseliiharen. Om du inte vill gå vandringens första etapp är ett alternativ att ansluta vid lunchstoppet på Huseliiharen och därefter vandra så långt som du önskar. Cirkatid för ankomst till Huseliiharen är 13:15 och avfärden är beräknad till cirka 14:10.

Bönan. Om du endast vill delta den senare delen av vandringen kan du ansluta vid Böna café för vandring längs de lite smalare vägarna på naturreservatet Gråberget, vidare till Utvalnäs och kanske avsluta med en fika på Argos fotbollsplan. Cirkatid för avfärd från Böna café är 15:30.

Bra att veta

  • Kläder efter väder och välj bra skor!
  • Ta gärna med något att sitta på eftersom antalet sittplatser är begränsat.
  • Den sträcka som är mest kuperad och på smalast vägar är vandringen på Gråberget, som utgör den senare delen av vandringen.
  • Du ansvarar själv för att ta med dig det du vill äta och dricka under vandringen. Vid Huseliiharen, där lunchstoppet är, kommer det finnas möjlighet att köpa lunch på Restaurang Huseliharen och på Argos fotbollsplan kan du köpa fika. Ytterligare två alternativ för fika eller lunch under dagen är Böna café och Restaurang Engeltofta.
  • Nyfiken på det lokala fiskeutbudet? Då kan vi tipsa om att Böna Hembygdsförening kommer att sälja Böna böckling samt enklare fika. Klockan 14:00-16:30 kommer de att stå på grusplanen strax innan Böna Fyr (vägen mellan Böna café pch Gråberget). Därefter hittar du dem på Argos fotbollsplan. Där kan du betala med Swish.
  • Du ordnar själv med eventuell transport till de platser du tänker ansluta och avsluta på. Om du har tänkt åka buss till och från landskapsvandringen eller mellan de olika stoppen kan vi hänvisa till X-trafiks regionalbuss 95 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  • Toaletter längs med sträckan finns vid Engeltofta (fyra, varav en handikapptoalett), Huseliiharen (8, varav två handikapptoaletter), Engesberg (en handikapptoalett på KF Heros buss), Bönan (en handikapptoalett på Böna café och en handikapptoalett på grusplanen på väg mot Böna fyr) samt på Argos fotbollsplan (två utedasss).
  • Under vandringen deltar HLR-utbildad personal. Hjärtstartare finns på Restaurang Engeltofta, vid Huseliiharen (Gefle Segelsällskap), på Engesbergs camping, vid Sjöfartsverket och på bygdegården i Bönan samt i församlingshuset i Utvalnäs.
  • Fotografering och filmning kommer att ske under hela vandringen och materialet kommer att spridas efteråt i såväl tryck som digitala kanaler.

Frågor och mer information

Har du frågor om programmet, kontakta: 
Irene Lundvik, landshövdingens och länsrådets sekreterare,
Länsstyrelsen Gävleborg

E-post: irene.lundvik@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-225 13 21

Har du frågor om Gävle och dess omgivningar, kontakta:
Gävle Turistcenter
E-post: turist@gavle.se
Telefon: 026-17 71 17

Har du media- och pressfrågor, kontakta:
Kristin Wallin Hägglund, kommunikationsansvarig,
Länsstyrelsen Gävleborg

E-post: kristin.wallin.hagglund@lansstyrelsen.se
Telefon: 072-239 59 46

Till Media

Fotografering och filmning är tillåtet under hela vandringen.

Anmälan sker senast måndagen den 3 juni till kristin.wallin.hagglund@lansstyrelsen.se. Ange namn, telefonnummer, medieföretag samt vilken/vilka delar av sträckan som du kommer att delta.

Ackrediteringsbricka delas ut vid grusparkeringen på Engeltofta mellan klockan 11:00 och 11:15 fredagen den 7 juni. Visa legitimation vid uthämtning.

Kontakt