Risk för vattenbrist i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Drygt 100 000 besökte Gävleborgs nationalparker 2018

Vindskjul och en grillplats vid en tjärn i Hamra nationalpark. Foto Jonas Lundin

Idag firas nationalparkernas dag runt om i Sverige och i övriga Europa. Besöken till Sveriges nationalparker fortsätter att öka och under 2018 hade de 2,7 miljoner besökare. Att Sverige under året fick sin 30:e nationalpark, Åsnen i Småland, är en bidragande anledning till ökningen. Färnebofjärdens och Hamra nationalpark stod för drygt 100 000 under förra året.

Antal besök till Sveriges nationalparker har ökat sedan mätningarna startade 2012 och 2018 var inget undantag – då antalet besök ökade med över 230 000 till totalt 2,7 miljoner.

– Det är glädjande att se att det finns ett stort intresse för att uppleva Gävleborgs finaste natur. Vi vill kunna erbjuda olika aktiviteter året om. På vintern kan du prova på hundspann och skidor i det vackra vinter-landskapet. På våren firar vi nationalparkernas dag med Ljusdals kommuns elever i åk 3 och på sommaren erbjuder vi en midnattsvandring, dagen innan midsommarafton. När höstmörkret lägger sig bjuder vi in till berättarafton vid brasans sken, säger Rie Stagegaard, förvaltare Hamra nationalpark på Länsstyrelsen Gävleborg.

Att bilda en nationalpark handlar både om att bevara naturens värden för framtida generationer och om att skapa möjligheter för människor att uppleva naturen. Tillgängligheten i Färnebofjärden men också Hamra nationalpark har de senaste åren utvecklats mycket. Vägvisningar, informationsskyltar och ledmarkeringar hjälper besökaren till en berikande upplevelse i naturen.

– Färnebofjärdens nationalpark är till för alla. Området ska vara välkomnande och tillgängliga för alla oavsett besökarens intresse, behov och förutsättningar. Genom att arbeta med tillgängligheten, såsom anläggningar, framkomlighet och annan service, information, naturvägledning och en stor variation av upplevelser vill vi att så många som möjligt ska kunna och vilja uppleva dessa unika områden i Färnebofjärdens nationalpark. Vi har också, flera år i rad, vunnit årets besöksmål, berättar Anna Jansson, förvaltare Färnebofjärdens nationalpark på Länsstyrelsen Gävleborg.

Fakta om nationalparkerna

De första nationalparkerna i Sverige bildades 1909. Nationalparkerna är statligt ägda och de flesta förvaltas av länsstyrelserna med anslag från Naturvårdsverket. 2018 utökades de svenska nationalparkerna till 30 stycken i och med invigningen av Åsnens nationalpark i Småland. Åsnens nationalpark hade under sitt första år ca 150 000 besökare.

Kontakt