Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

SM i mathantverk till Gävleborg

Vi kan nu stolt berätta att Særimner och Öppna Svenska mästerskapen i Mathantverk 2019 anordnas på Högbo den 15-17 oktober. Länsstyrelsen Gävleborg är en av finansiärerna.

Årets Öppna SM i Mathantverk anordnas i samband med Eldrimners idé- och kunskapsdagar, Særimner. Særimner, som tidigare har anordnats i Jämtland, får i och med Högbo Bruk och Högbo Brukshotell en plats som andas mathantverk och tydligt speglar arrangemangets värderingar.

- Förutom att platsen och lokalerna passar arrangemanget väl, så är det Högbo Bruks och det regionala projektet MatVärdens stora engagemang kring mathantverk som gör det till en perfekt plats för tävlingen. Under evenemanget kommer mathantverkare från hela landet kunna nätverka, få ny kunskap och inspireras i en miljö som genomsyras av passion för mathantverk, säger Christina Hedin, projektledare för Særimner.

- MatVärden har, tillsammans med Länsstyrelsen i Gävleborgs län, under flera år uttryckt en önskan om att tävlingen ska förläggas till Högbo Bruk och arbetat för detta. Att tävlingen nu äntligen kommer till Gävleborgs län är fantastiskt! Det bidrar till att lyfta och utveckla såväl våra lokala mathantverkare som de i vårt grannlän Dalarna. Vi ser även fram emot att få visa upp Högbo Bruk för mathantverkare och entusiaster från hela Norden, säger Linda Elverstig, MatVärden.

Öppet för mathantverksföretag från hela Norden

Særimner och SM i mathantverk organiseras av Eldrimner, detta år med stöd av Länsstyrelsen Gävleborg, Högbo Bruk, Sandvikens kommun och MatVärden. Seminarierna och tävlingen är öppna för mathantverksföretag från hela Norden. I förra årets tävling deltog 500 bidrag. Bidragen tävlade då i 50 olika klasser indelade i kategorierna mejeri, bageri, charkuteri, jästa drycker, fiskförädling samt bär-, frukt- och grönsaksförädling.

Du kan anmäla intresse redan idag!

Information och programpunkter kommer att publiceras löpande på www.eldrimner.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. under våren. Hela programmet kommer att publiceras i maj.

Anmälan till tävlingen öppnar i början av sommaren, men du kan anmäla ditt intresse till Særimner på sara@eldrimner.com redan idag!

För mer information, kontakta

Christina Hedin, projektledare Særimner, 010-225 32 64, christina@eldrimner.com
Aleksandra Ahlgren, tävlingsledare SM i Mathantverk, 010-225 33 57, aleksandra@eldrimner.com

Fakta om

SM i Mathantverk

SM i Mathantverk är en produkttävling öppen för mathantverksproducenter från Sverige och övriga Norden. Arrangör för tävlingen är Eldrimner som anordnat tävlingen årligen sedan 1996. Tävlingen har som syfte att stötta och inspirera mathantverkare i sin produktutveckling samt att öka kännedomen om och efterfrågan på mathantverk. Tävlingsbidragen bedöms av en jury bestående av såväl lekmän som experter inom respektive kategori. Bland juryns experter finns bland andra Sebastien Boudet, Carina och Ulrika Brydling, Monika Ahlberg, Jens Linder och Eldrimners internationella experter, den franske mejeristen Michel Lepage och de tyska charkuteristerna Jurgen Körber och Sven Lindauer.

Eldrimner

Eldrimner är ett nationellt resurscentrum för mathantverk. Eldrimner förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige, i starten såväl som i utvecklingen av företaget. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom rådgivning, kurser, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.

Særimner

Særimner är Eldrimners idé- och kunskapsdagar. Ett evenemang vartannat år, med tre dagar fyllda av seminarium och aktiviteter av mathantverkare för mathantverkare.

Mathantverk

Mathantverk skapar unika produkter med smak, kvalitet och identitet som industrin inte kan ta fram. Det är en varsam förädling av i huvudsak lokala råvaror och i liten skala. Detta ger produkter utan onödiga tillsatser och som går att spåra till sitt ursprung. Kännetecknet för mathantverk är att människohanden är närvarande genom hela produktionskedjan. Mathantverk lyfter fram och utvecklar traditionella produkter för konsumenten av idag.

Kontakt