Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kriskommunikation i Gävleborg

Släckning av brand

Torsdagen den 22 november träffades länets kommunikatörer för att utbyta erfarenheter och öka sin kunskap inom kriskommunikation. En dag som uppskattades av såväl deltagare som av Länsstyrelsen, som arrangerade konferensen.

Dagen inleddes med att Jesper Falkheimer, professor i strategisk kommunikation vid Lunds universitet, föreläste om framgångsrik kriskommunikation. Han talade bland annat om olika typer av information beroende på vilken typ av kris det är och hur dagens samhälle och informationsflöde ställer allt större krav på att kunna vara strategisk, samtidigt som man behöver ha förmåga att improvisera och vara flexibel i sin kommunikation.

Med bränderna i Ljusdal i färskt minne, en kris som fortfarande upptar ett stort antal kommunikatörers vardag, föll det sig naturligt att det pratades en hel del om detta under dagen. Länets kommunikatörer fick bland annat lyssna på Marielle Korend Larsson från Criscom, som berättade om hennes upplevelser och erfarenheter av de nio dygn som hon ansvarade för kommunikationen på plats i Färila. Marielle har över tjugo års erfarenhet av att arbeta med kriskommunikation. En av de saker som hon tog med sig från branden i Ljusdals kommun är den goda stämningen och omtanken om varandra som fanns bland de som arbetade och hjälpte till, trots den hårt pressade situationen, alldeles för lite sömn och dagar med över trettio grader i luften.

Tre röster om dagen

Madelene Granath, kommunikatör, Hudiksvalls kommun

Det är alltid bra att träffas och dagens innehåll var jättebra. Jesper Falkheimer var bra och det var intressant att lyssna på Marielle och höra någon annans upplevelser av sommarens brand eftersom jag själv var med och hjälpte till lite där.

Efter idag har jag även fått en liten boost, en knuff i ryggen, om att vi i Hudiksvall är på banan när det gäller kriskommunikation och det är såklart kul.

Kristian Svensson

Kristian Svensson, kommunikatör, Ljusdals Energi

Jag tycker att det är jättebra att vi träffas så här. Det ger liksom en gemenskap i hela regionen. Det blir mycket lättare att sträcka ut handen och be om hjälp. Det är superviktigt.

Det känns som att det finns en gemenskap, att man jobbar tillsammans fast på olika håll, man brottas med samma frågor och att det finns ett forum att ta upp det.

Marielle Korend Larsson

Marielle Korend Larsson, en av dagens två föreläsare, Criscom

Ett sådant här forum är alldeles utmärkt. Och eftersom jag har haft förmånen att arbeta med ett antal av de duktiga kommunikatörer som är här, så vet jag att det finns väldigt mycket erfarenhet, både från Ljusdal och från andra kriser som ni har varit med om. Det gäller bara att kunna lyfta upp det, strukturera upp hur ni bäst drar nytta av det och göra det tillgängligt för andra. För då har ni jättemycket att ge varandra och kan få hjälp av och stötta varandra.

Det jag tar med mig härifrån idag är mötena med alla människor och återseendet av dom jag jobbade så intensivt med i somras. Men också mötet med dom jag inte träffade, men har haft kontakt med, som Sara (Jerfsten, Ljusdals kommun). När vi fick kontakt nu kändes det som att man känner varandra, lite som en god vän, fastän vi aldrig hade träffats. Men vi hade ju gemensamma personer som vi hade träffat och upplevt samma händelser och konsekvenser av händelser och det för ju människor närmare varandra.

Kontakt