Risk för vattenbrist i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Oljeutsläppet i Skutskär

Ett utsläpp av tallbeckolja i Skutskär från Stora Ensos anläggning skedde under veckan som gått. Läckan är tätad och miljöräddningsarbetet pågår.

Senast uppdaterad 4 november 2018 kl. 13.24

Uppdatering kl. 13.18 söndag 4 november 2018

För att ta bort tallbeckolja från huden eller i pälsen på djur används med fördel såpa eller diskmedel, då tvål inte är särskilt effektivt.

Rapportera fynd av olja vid kustremsorna och på land här:

Älvkarleby kommun

https://www.alvkarleby.se/funktioner/krisnyheter/2018-11-02-utslapp-av-tallbecksolja-skutskar.html Länk till annan webbplats.

Gävle kommun

http://bit.ly/oljespill Länk till annan webbplats.

Uppdatering 12.42 lördag 3 november 2018

Under lördagförmiddagen har Kustbevakningen sökt av ett större område längs kusten och ut förbi Orarna, Rommaren och Eggegrund med flyg och båt.

- Vi bedömer att det är osannolikt att vi missat några större mängder olja i havet, men vi vill ändå uppmana allmänheten att vara uppmärksam och rapportera in misstänkta oljefynd till havs och på land, säger Fredrik Tyrén, räddningsledare vid Kustbevakningen.

Kommunerna kommer fortsatt arbeta med inventering av stränderna och Stora Enso arbetar med att sanera hamnbassängen i Skutskär där den största delen av oljan befinner sig.

Anmäl oljefynd på land till Gävle kommun här: http://bit.ly/oljespill Länk till annan webbplats.

Om du ser olja till havs, kontakta Kustbevakningen tel. ‭077-670 60 00‬ 

Uppdatering 09.38 lördag 3 november 2018

Mer information kring oljan har kommit från Sweco och Gävle kommun, som trycker på att det är viktigt att hålla barn och djur borta från tallbeckoljan. Den kan orsaka irritation i både hud och ögon. Den är också klibbig vilket gör den svår att tvätta bort, särskilt på hundar och andra pälsdjur. Hundar kan bli sjuka om de försöker att slicka sig rena. Vid kontakt med tallbeckolja rekommenderar Giftinformationscentralen  att tvätta huden med tvål och vatten.

Här finns mer information om utsläppet:

https://www.gavle.se/service-och-information/oljeutslapp-utanfor-skutskar/ Länk till annan webbplats.

Uppdatering kl. 20.36 fredag 2 november 2018

Arbetet med miljöräddningen efter utsläppet från Stora Enso i Skutskär fortsätter under lördagen. Kustbevakningen kommer att fortsatt söka av området till havs och kommunerna inventerar längs strandlinjerna. Räddningstjänsten önskar att allmänheten/privatpersoner vid oljefynd inte sanerar själva utan istället kontaktar kommunen vid fynd på land eller Kustbevakningen om de ser olja till havs. Enligt Giftinformationscentralen är oljan i sin nuvarande form under rådande temperaturer inte hälsofarlig för människor, kontakt med oljan bör undvikas då det kan leda till irritation i både hud och ögon.

För mer information, se Gävle kommuns hemsida: 

 https://www.gavle.se/service-och-information/oljeutslapp-utanfor-skutskar/ Länk till annan webbplats.

Tidigare nyheten

Läckaget är stoppat. Gästrike Räddningstjänst arbetar tillsammans med Kustbevakningen och Stora Enso med att ta upp oljan och har spärrat av området så att inte mer olja ska läcka ut i havet.

Innan avspärrningen var på plats läckte en ännu okänd mängd olja ut i havet. Kustbevakningen har under natten påbörjat upptagning av olja. Under dagen kommer Gästrike Räddningstjänst och Kustbevakningen försöka få en helhetsbild av hur stora mängder olja det rör sig om.

Läs mer hos Kustbevakningen: Miljöräddningsinsats vid Skutskär för att ta upp tallbeckolja Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt