Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

H.K.H. Kronprinsessan Victoria vandrar i Hälsingland 22 oktober

Höga berg, blånande vatten, kuperad terräng, odlingslandskap, naturreservat och världsarv väntar på Kronprinsessans sextonde landskapsvandring i Sverige måndagen den 22 oktober. Du är välkommen att följa med på vandringen i Järvsö, en vacker del av Ljusdals kommun i Hälsingland.

Vandringen startar vid Järvsö tågstation och går via trappstigen uppför Öjeberget. Efter utsiktsplatsen går färden nedför igen genom Bergscykelparken till Badtjärn. Vandringen fortsätter sedan längs Järvzoo till Kramstatjärn och vidare till Strandvallen, Kyrkön och Stenegård och avslutas på världsarvsgården Kristofers i Stene. Vandringen är 15 kilometer lång, startar cirka 11:00 och avslutas cirka 16:00.

Genom landskapsvandringarna vill Kronprinsessan uppleva olika delar av Sverige under olika årstider och synliggöra den skatt som den svenska naturen är för alla som lever och verkar här. Kronprinsessan önskar även lyfta värdet av friluftsliv och rörelse i samband med vandringarna.

- Vi är stolta över att få visa Hälsingland från sin bästa sida. Järvsö är en bygd där traditioner och innovationer möts, tas till vara och utvecklas av engagerade entreprenörer inom bland annat friluftsliv, kultur och mathantverk. Jag är glad över att Kronprinsessan vill få fler att upptäcka denna vackra och kreativa plats och hoppas att så många länsbor som möjligt vill följa med oss på vandringen den 22 oktober, säger Per Bill, Landshövding i Gävleborgs län.

Karta och program

Karta över vandringen - A4 (pdf, 744 kb) Pdf, 744.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Program - hållpunkter

OBS! Tiderna är ungefärliga och kan komma att justeras. Håll därför utkik på denna sida för att inte missa de senaste uppdateringarna.

11:00 - Landshövdingen hälsar Kronprinsessan och allmänheten välkommen till Järvsö på tågstationen. Vandringen startar och vi går brant uppför trappstigen till Öjebergets utsiktsplats och Öjebergets topp (krävande vandring). Därefter vandring nedför genom Bergscykelparken och vidare till Badtjärn. Sträcka: 3,3 km.

12:00 - Badtjärn. Upplev skola och natur i samverkan tillsammans med barn från Järvsö skola och förskolan Ur och Skur samt personal från Rovdjurscentret De 5 Stora. Lunchstopp, med möjlighet att grilla och köpa kolbullar (läs mer under Bra att veta).

13:00 - Vandring längs Järvzoo och genom kuperad terräng till Kramsta tjärn (3,5 km). Vandringen fortsätter sedan mot Järvsö skola och Strandvallen. På Strandvallen kommer vi att göra ett kort stopp för att träffa det lokala föreningslivet innan vi går vidare till Kyrkön (3,8 km).

14:45 - Vandring i naturreservatet Kyrkön (2 km). Därefter promenad till Stenegård och vidare till världsarvsgården Kristofers i Stene (2,4 km).

16:00 - Landskapsvandringen avslutas vid Kristofersgården.

Vill du endast delta en del av vandringen?

Det finns ett flertal olika alternativ för dig som endast vill delta i delar av vandringen, se karta för mer information om vilka platser som passeras. Förslagen nedan utgår från de platser som är hållpunkter i programmet ovan.

Badtjärn. Om du inte vill gå vandringens första etapp, som går brant uppför (200 m) i rask takt och därmed är mycket krävande, är ett alternativ att ansluta vid lunchstoppet i Badtjärn och därefter vandra så långt som du önskar. Cirkatid för ankomst till Badtjärn är 12:00 och avfärden är beräknad till cirka 13:00.

Kyrkön. Om du inte vill gå i kuperad skogsterräng är vandringen runt Kyrkön ett alternativ. Cirkatid för ankomst till Kyrkön är 14:45. Var ute i god tid eftersom tiderna är ungefärliga. Sedan kan du välja att endast delta under vandringen runt Kyrkön, en sträcka på cirka 2 km, eller följa med till Stenegård och världsarvsgården Kristofers, en sträcka på ytterligare 2,4 km.

Bra att veta

  • Kläder efter väder och välj bra skor! Vi kommer att vandra i kuperad skogsterräng och på smala stigar.
  • Vandringen kommer att vara bitvis krävande och genomförs i rask takt.
  • Järvsö station, Badtjärn, Järvsö skola, Strandvallen, Kyrkön och Stenegård är tillgängligt för dig med funktionsnedsättning.
  • Du ansvarar själv för att ta med dig det du vill äta och dricka under vandringen. Vid Badtjärn, där lunchstoppet är, kommer det finnas möjlighet att grilla. Tänk dock på att det kan vara många som vill grilla samtidigt, så undvik mat med lång grilltid. Mellan klockan 11-14 kan du även köpa kolbullar på plats. Där kan du betala kontant eller med kort, Swish och via faktura. OBS! Det är begränsat med sittplatser, så ta gärna med ett sittunderlag.
  • Du ordnar själv med eventuell transport till de platser du tänker ansluta och avsluta på.
  • Större parkeringar finns vid tågstationen, utsiktsplatsen vid Öjeberget, Rovdjurscentret vid Badtjärn, S:t Persgården på Kyrkön och på Stenegård. Om du vill ansluta vid världsarvsgården Kristofers rekommenderas parkeringen vid Stenegård.
  • Toaletter längs med sträckan finns vid Chinovas eftertanke (nedanför utsiktsplatsen), Rovdjurscentrum vid Badtjärn, Kramsta tjärn (mulltoalett), S:t Persgården och Stenegård.
  • Fotografering och filmning kommer att ske under hela vandringen och materialet kommer att spridas efteråt i såväl tryck som digitala kanaler.

Frågor och mer information

Har du frågor om programmet, kontakta: 
Mats Hindström, stabschef
E-post: mats.hindstrom@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-225 14 33

Irene Lundvik, landshövdingens och länsrådets sekreterare
E-post: irene.lundvik@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-225 13 21

Har du frågor om Järvsö och dess omgivningar, kontakta:
Filip Högberg, Destination Järvsö
E-post: filip.hogberg@jarvso.se
Telefon: 0651-403 06

Har du media- och pressfrågor, kontakta:
Kristin Wallin Hägglund, kommunikatör
E-post: kristin.wallin.hagglund@lansstyrelsen.se
Telefon: 072-239 59 46

Till Media

Fotografering och filmning är tillåtet under hela vandringen.

Anmälan sker senast onsdagen den 17 oktober till kristin.wallin.hagglund@lansstyrelsen.se. Ange namn, telefonnummer, medieföretag samt vilken/vilka delar av sträckan som du kommer att delta.

Ackrediteringsbricka delas ut hos Destination Järvsö vid Järvsö station. Deras öppettider är 09:00-16:30.

Kontakt