Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Gävleborgs län i topp bland de län som minskat koldioxidutsläppen

Foto: Mostphotos.se

Foto: Mostphotos.se

I dag fattade Naturvårdsverket beslut om att ge stöd till sex nya miljöprojekt i Gävleborgs län inom satsningen Klimatklivet. Totalt får de åtta projekten 2 433 600 kronor i bidrag för att på olika sätt kunna genomföra åtgärder med stor miljönytta. Detta bidrar till att Gävleborgs län har störst minskning per invånare med hela 2630 ton CO2e per 10 000 invånare.

Ett par gånger om året fattar Naturvårdsverket beslut om vilka projekt som ska få bidrag från Klimatklivet. Besluten grundar sig på de ansökningar som kommit in till verket och hur stor klimatnytta som investeringarna ger. Kort sagt: ju bättre nytta för klimatet, desto större chans att man får det sökta stödet. I och med dagens beslut har Klimatklivet bidragit med drygt 174 miljoner kronor (174 374 276 kr) till 64 projekt i Gävleborgs län som tillsammans sparar 75 111 ton koldioxid per år.

I dag beslutade alltså Naturvårdsverket vilka projekt som fick bidrag i den nu aktuella sökomgången. Som framgår av tabellen nedan är det både stora och lite mindre projekt som får stöd.

Gävleborgs län sticker glädjande ut i statistiken med störst utsläppsminskning per invånare med hela 2630 ton CO2e per 10 000 invånare. Dock är många av projekten sådant som tar några år innan de är i full drift och har den fulla utsläppsminskningen.

– I Gävleborgs län finns det två beslut som vi vill lyfta fram, dels att Hudiksvalls kommun nu kan bygga bort sin sista oljepanna och bli helt fri från uppvärmning med fossilt ursprung. Detta är något som kommunen har jobbat för under ett par år. Det andra beslutet som vi vill lyfta fram är länets första bostadsrättsförening som har fått stöd för att sätta upp laddstationer för sina boende. Det är Bostadsrättsföreningen Liljan i Gävle som kommer sätta upp totalt 10 laddpunkter vid föreningens parkeringsplatser, säger Aron Westlin, klimat- och energisamordnare på Länsstyrelsen Gävleborg.

Övriga beviljade ansökningar är utbyte av eldningsolja mot bergvärme eller pellets/fliseldning samt uppsättning av laddstolpar.

Beviljade ansökningar Pdf, 97.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Kontakt