Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Årets länsrepresentanter på Sverigemiddagen 14 september

Sveriges Konung håller välkomsttal i Vita Havet till Sverigemiddagens gäster 2017.

Bild från Kungens välkomsttal på Sverigemiddagen 2017. Foto: Kungahuset.se

På fredag, den 14 september, är det dags för årets Sverigemiddag på Kungliga slottet. Årets länsrepresentanter från Gävleborg är Marita Söderström och Görgen Antonsson.

- Sverigemiddagen är en högtidsstund på året, där man får ta med sig några riktigt duktiga invånare från länet för en kunglig middag på slottet. Marita Söderström har imponerat med sitt stora hjärta och sitt engagemang för att hjälpa utsatta i samhället och Görgen Antonsson är en av Sveriges bästa spelmän med en förmåga att trollbinda sin publik, säger landshövding Per Bill.

Att hjälpa andra ger livet större mening

Marita Söderström är initiativtagare till Hofors insamlingskampanj för Musikhjälpen. Tillsammans med sin respektive Emil Eriksson startade hon insamlingen ”Med kärlek från Hofors”, som engagerade tusentals Hoforsbor, drog in hela 1,43 miljoner kronor och satte Hofors på kartan.

- Arbetet med ”Med kärlek från Hofors” har tagit sig proportioner vi aldrig hade kunnat ana. Det är ett utmanande, inspirerande, kreativt och glädjefyllt arbete. Att Hofors gått samman på detta vis är otroligt. Och projektet Med Kärlek från Hofors, Hoforsborna, förtjänar verkligen att uppmärksammas. Det känns jätteroligt och spännande att ha blivit utvald och på fredag ska vi ta tillfället i akt att njuta av en ovanlig kväll och se till att lyfta fram vårt län och Hofors på allra bäst sätt, säger Marita Söderström.

Vill hålla glädjen och lusten till folkmusiken vid liv

Görgen Antonsson är fiolspelman och kompositör från Hälsingland. Han är riksspelman och medlem i gruppen Draupner och Engmans kapell samt flerfaldig vinnare i låt-SM. Sedan 2003 är han musikansvarig för Låtstugan vid Folkteatern Gävleborg, där ett 50-tal spelmän i alla åldrar träffas för att spela och låta folkmusiken ljuda i Gävle stad.

- Min egen lust och glädje till folkmusiken fick mig att starta upp en egen verksamhet, där jag vill väcka och sprida intresset för folkmusiken här i Gävle. Och det känns både kul och ärofyllt att bli uppmärksammad och få uppskattning för det jag gör, säger Görgen Antonsson.

Om Sverigemiddagen

Sverigemiddagen är en form av representationsmiddag på Kungliga slottet som infördes med anledning av Kungens 40 år på tronen 2013. Genom Sverigemiddagen, som numera är en årligt förekommande händelse, vill Kungafamiljen uppmärksamma och tacka personer som har gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt.

De som bjuds in är representanter från kultur, näringsliv, utbildning, idrott och föreningsliv samt landshövdingarna från Sveriges 21 län. Det är landshövdingen i varje län som skickar in förslag på personer att bjuda in till Sverigemiddagen. Sedan väljer Kungen ut vilka som ska bjudas in.

Kontakt