Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsens roll i valet

Länsstyrelsen är regional valmyndighet och har en viktig roll inför, under och efter valet den 9 september. Förberedelsearbetet är nu i full gång och nedräkningen har börjat.

I slutet av förra veckan utbildade vi ett 60-tal rösträknare på Gävle slott och den här veckan har vi utbildat ytterligare ett 15-tal personer som är utsedda till rapportmottagare på valnatten. Det är rapportmottagarna som registrerar in det preliminära resultatet från valdistrikten.

Under valnatten tar vi emot rapporteringen av det preliminära valresultat från de 150 valdistrikten i länet. Vi rapporterar i vår tur in resultatet till Valmyndigheten. Cirka 20 medarbetare vid Länsstyrelsen i Gävleborg jobbar på valnatten och veckan efter valet börjar den stora sammanräkningen. 

– Då ska vi bland annat kontrollräkna valnattens resultat, granska ogiltiga röster och räkna personröster. 35 externa och cirka 25 medarbetare vid Länsstyrelsen jobbar med detta under cirka två veckor. Nu är vi inne i slutspurten och om bara några dagar har vi alla valarbetare på plats, vilket känns både roligt och högtidligt, säger valansvarig Caroline Näslund på rättsfunktionen.

Stärkt säkerhetsarbete

Inför valet har Länsstyrelsen, i sin roll som regional valmyndighet, också stärkt sitt säkerhetsarbete för att minska risken för att någon kommer åt information eller påverkar arbetet med valet.

– Det demokratiska valet ska inte kunna ifrågasättas på grund av bristande säkerhet. Som vanligt har vi analyserat risker och sårbarheter och skapat rutiner för att ha en hög säkerhet. Det är viktigt att alla medarbetare, inte bara de som arbetar med själva valet, hjälper oss i detta, säger Helena Eriksson, säkerhetsansvarig för Länsstyrelsens arbete med valet.

– Vi har ett robust och öppet valsystem i Sverige och det ska vi värna om. Därför arbetar vi alltid för att upprätthålla säkerheten kring vårt eget valarbete. Det handlar både om besöksrutiner, att se över vår beredskap och att vara vaksamma på händelser där vi misstänker olika påverkansförsök, säger Caroline Näslund.

Råd till dig som medborgare

Besök oss gärna. Vi räknar rösterna på Borgmästarplan 1, men kom ihåg att alla besök kring valet bör anmälas i förväg via 010-225 15 79 eller val.gavleborg@lansstyrelsen.se.

Kontakt