Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nytt samordningskansli öppnar i Ljusdal – räddningsinsatsen avslutad

Räddningsinsatsen efter de stora skogsbränderna i framför allt Ljusdals kommun avslutas på torsdag eftermiddag. Bränderna är nu släckta och arbetet övergår i fortsatt bevakning och eventuell eftersläckning. Länsstyrelsen och Ljusdals kommun upprättar ett gemensamt samordningskansli i Ljusdal för att ge stöd till markägare och andra drabbade.

Bild från helikopterflygning över det branddrabbade området den 7 augusti 2018.

Bild från helikopterflygning över det branddrabbade området den 7 augusti 2018.

Räddningsledaren Robert Strid sammanfattar:

- Skogen brinner inte längre. Vi har inte haft någon aktiv brand på flera dagar och redan i fredags bedömde vi att branden var under kontroll. Det återstår mycket arbete i skogen och på vägarna, men själva räddningsinsatsen är avslutad.

Stort arbete återstår

Efter tre veckor flyttar alltså stabsorganisationen ut från Färila skola på torsdag och ersätts av ett samordningskansli i Ljusdal. Ett stort arbete återstår, bland annat med frågor kring säkerhet och avspärrningar i brandområdet och kring stöd och ersättning till drabbade.

Brandflyget fortsätter med daglig bevakning av området. Markägarna kommer även att få tillgång till slangar och annat material som behövs för eftersläckningen. På tisdagskvällen träffar Länsstyrelsen, Ljusdals kommun och räddningsledningen samtliga markägare för att informera om efterarbetet och det fortsatta stödet via samordningskansliet.

- Samtidigt som vi stänger camp Färila upprättar vi huvudkvarter för nästa fas i verksamhet. Nu går vi in i den långa viktiga fasen för att se till Kårböle, Färila och Ljusdal går tillbaka till det normala. Nu gäller att ta hand om de drabbade, säger Per Bill, landshövding i Gävleborgs län.

Kontakt