Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Regional lägesbild 2018-08-01 kl 18.00

Situationen i de tre brandområdena är fortsatt under kontroll. Genomförda insatser för att begränsa och släcka har haft effekt, men mycket omfattande insatser kvarstår i brandområdena. Arbetet med att systematiskt bekämpa bränder i markskiktet sker nu främst från marken, med helikoptrar som komplement.

I dag kl 16.00 fattade Länsstyrelsen ett nytt beslut om avspärrat område. Beslutet innebär att boende i Enskogen, Laforsen samt Strandbodarna och Lindskog i Kårböle får återvända hem. Beslutet i dag kom sedan räddningstjänsten säkerställt att användandet av vägarna i området inte innebär en säkerhetsrisk samt att den fullt pågående räddningsinsatsen i området inte kommer att hindras av att vägarna också används av allmänheten.

Räddningsledarens intention är att ingen ska vara evakuerad i onödan. Nya bedömningar av avspärrningarna görs löpande.

Allmänheten uppmanas att respektera avspärrningar och avlyst vatten. Att vistas i de brandhärjade områdena är förenat med livsfara.

Det är också viktigt att respektera eldningsförbudet.

Tänk på att inte ringa 112 i onödan, utan använd 113 13 för icke-akuta frågor eller information om branden.

Det finns inget aktivt VMA (viktigt meddelande till allmänheten) i området.

Eldningsförbud

Sedan 24 juli råder eldningsförbud i Gävleborgs län. Det har tidigare inneburit att all eldning med öppen låga varit förbjuden. Länsstyrelsen har i dag lättat något på förbudet. Det är tillåtet att grilla i trädgårdsgrill på egen tomtmark. Eldningsförbudet gäller fortfarande i skog och mark och på iordninggjorda grillplatser. Festivaler och liknande kan söka dispens från förbudet. 
Läs mer

Avstängda vägar

Bränderna påverkar trafiken i de berörda områdena och trafikinformationen uppdateras löpande på Trafikverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mer information

Länsstyrelsen Gävleborgs samlade information om bränderna
Länsstyrelsen Gävleborg på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
P4 Gävleborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ljusdals kommun på Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Kontakt