Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Regional lägesbild
2018-07-30 kl. 15.30

Situationen i de tre brandområdena är för närvarande under kontroll. Genomförda insatser för att begränsa och släcka bränderna har haft effekt. Regnet har bidragit, men mycket omfattande insatser kvarstår i brandområdena. Många evakuerade har i dag meddelats att de kan återvända till sina hem.

Allmänheten uppmanas att respektera avspärrningar och avlyst vatten. Detta är fortsatt mycket angeläget, även om det regnat i området. Tänk på att inte ringa 112 i onödan, utan använd 113 13 för icke-akuta frågor eller information om branden.

Övergripande

Fokus för insatsen skiftar från spridningsbegränsning till offensivt släckningsarbete, vilket kräver att resurser bibehålls.
Evakueringen hävs för Kårböle, Lassekrog, resten av Finneby, Gammel- och Degerkölsvallen. I kväll finns det risk för kraftiga och regn- och åskskurar som kan ge större regnmängder på kort tid.

Tidigare VMA ersätts med följande myndighetsmeddelande:

Räddningsledaren har i dag fattat nedanstående beslut:

Delar av det avspärrade området kring Ljusdals nordvästra kommun och del av Härjedalens kommun har i dag den 30 juli kl 10.00 hävts. Beslutet innebär att de som bor i Kårböle, Lassekrog, Finneby, Gammelvallen och Degerkölsvallen utanför det nya avspärrade området nu kan flytta tillbaka. Väg 84 från Vänsjö ska användas för transport in till Kårböle. Väg 84 mellan Kårböle Östra - Laforsen och stora markområden är fortfarande avspärrade.

Åtgärder

Länsstyrelsen och kommunen fortsätter att arrangera gemensamma möten med drabbade. Åtgärder inriktas allt mer mot det kommande efterarbetet. Arbetet med materielförsörjning har gett resultat och läget är för närvarande tillfredsställande.

Väderprognos

Under tisdagen väntas växlande molnighet och främst under eftermiddagen regn- eller åskskurar. Sydostlig vind, 1-5 m/s med byar 5-9 m/s. Blåsigast blir det på eftermiddagen.

Avstängda vägar

Bränderna påverkar trafiken i de berörda länen och trafikinformationen uppdateras löpande på Trafikverkets webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För mer information

Lyssna på P4 Gävleborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länsstyrelsen Gävleborgs information om bränderna
Länsstyrelsen Gävleborgs facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ljusdals kommuns webbplats
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ljusdals kommuns facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt