Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Pressmeddelande 2018-07-23 kl 10.40. Länsstyrelsen Gävleborg tar över räddningstjänstens ansvar för insatsen i Ljusdals kommun.

Länsstyrelsen Gävleborg tar över räddningstjänstens ansvar för insatsen i Ljusdals kommun. Länsstyrelsen Gävleborg har, i samförstånd med Ljusdals kommun, beslutat att överta ansvaret för kommunens räddningstjänst för insatsen vid skogsbranden i Ljusdals kommun.

Syftet med att länsstyrelsen tar över ansvaret för räddningstjänsten vid omfattande räddningsinsatser är att skapa en långsiktighet för att möjliggöra för Länsstyrelsen att ta sitt geografiska områdesansvar och samtidigt stötta Ljusdals kommun i sitt ansvar. Insatserna ska även fortsättningsvis genomföras så effektivt som möjligt.


- Beslutet har växt fram i samförstånd med Ljusdal kommun. Jag vill poängtera att Ljusdals kommun har gjort ett fantastiskt jobb. Nu får vi ännu mer resurser att tillsammans fokusera på att få kontroll på branden, rädda liv och egendom, säger landshövding Per Bill.


En räddningsinsats av den här storleken är en angelägenhet för hela landet. Målbild är att branden inte ska nå Kårböle, Färila, Ramsjö, Los och Ljusdal. I brandområdet prioriteras människoliv, samhällsviktiga funktioner samt hälsa.

 

- Omfattningen på branden är den största i modern tid. Det är inte rimligt att en enstaka kommun på drygt 19 000 invånare ska ta hand om allt arbete - nu är det dags för staten att kliva in.
Länsstyrelsen har utsett Robert Strid till räddningsledare för insatsen.

 

För mer information kontakta:
Länsstyrelsen Gävleborg: Presstelefon: 072-226 64 14
Ljusdals kommun: Kommunchef Nicklas Bremefors 0651-180 10

Kontakt