Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lägesrapport 20 juli 23:00

Helikopterbild

Allt fokus är att få kontroll på branden, rädda liv och egendom. Boende i området uppmanas att följa nyheterna. Allmänheten uppmanas att respektera avlysta vatten och övriga avspärrningar.

Händelser och omfattning

Fyra bränder pågår i området kring Kårböle. Bränderna är ännu inte under kontroll och brandspridning har skett i flera sektorer. Rådande vindförhållanden försvårar släckningsarbetet och det finns en överhängande risk att det blossar upp nya bränder.

Den kritiska begränsningslinjen i Enskogen är i nuläget under kontroll. Nötberget har en förhållandevis statisk spridning och flyg fortsätter att arbeta där. Ängra har dubbla helikoptrar när de flyger. Tovåsen har flammat upp under kvällen. Fyra vattenbombningsplan har deltagit i släckningsarbetet under dagen.

Berörda aktörer har i dag enats om en gemensam målbild för arbetet med bränderna i länet. Denna målbild innebär att branden inte ska nå Kårböle, Färila, Ramsjö, Los och Ljusdal. Människoliv, samhällsviktiga funktioner samt hälsa ska prioriteras i brandområdet.

Resursinformation

  • 20 brandmän från Skåne ska gå på skift och har med egen personlig utrustning.
  • Försvarsmakten planerar för att öka bemanning från och med lördag. Fordon med splitterskydd kommer att kunna användas för att evakuera räddningspersonal som blir instängda eller av annan anledning behöver räddas.

Information via 113 13

Länsstyrelsen Gävleborg samverkar och samlar information tillsammans med Länsstyrelsen Dalarna och Länsstyrelsen Jämtland. Frågor och svar, FAQ, skickas till 113 13 som underlag när allmänheten ringer in med frågor.

Avstängda vägar

Bränderna påverkar trafiken i de berörda länen och trafikinformationen uppdateras löpande på Trafikverkets webb. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ senaste nytt på P4 Gävleborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information in English from krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om skogsbränderna på krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad karta skogsbrand Gävleborg 20 juli 23:00 Pdf, 253.2 kB.

Kontakt