Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lägesrapport 19 juli 23:00

Allt fokus är att få kontroll på branden, rädda liv och egendom. Boende i området uppmanas att följa nyheterna. Allmänheten uppmanas att respektera avlysta vatten och övriga avspärrningar.

Händelser och omfattning

Fyra bränder pågår i området kring Kårböle. Bränderna är inte under kontroll och för närvarande har 8 000 ha brunnit. Rådande vindar försvårar släckningsarbetet. Nya begränsningslinjer måste upprättas. Det är en överhängande risk för uppblossande bränder. Det pågår dessutom en stor brand på den jämtländska sidan som har en utbredning på upp emot 8 000 ha. Ljusdals räddningstjänst fortsätter släcka branden i område Nötberget även då den passerat länsgränsen till Jämtland.

Två italienska vattenbombningsplan bekämpar bränderna kring Kårböle. Fyra sjöar är avlysta för vattenbombningsplanen ska hämta vatten i dessa. Flera vatten utöver tidigare kommer att användas. Ljusnan vid Karlstrand är för närvarande aktuellt för vattenuttag. I samband med att planet vattenbombar får det inte vara personal på marken. Fokus på vattenbombningar ligger på skyddande av vattenkraftverken Öjeforsen och Laforsen.

Branden i Tovåsen är inte heller under kontroll.

Ett VMA om evakuering av Kårböle (drygt 100 personer) utfärdades i går, onsdag den 18 juli, och genomfördes under onsdagskvällen och natten i ett området med radie 6 km kring Kårböle. Vägarna 296 och rv 84 till/från Kårböle är avstängda. Avstängningarna är bevakade av polisen. E45 har en begränsad framkomlighet pga av rök och Trafikverket uppmanar till andra vägval.

VMA och evakuering av Finneby och Huskölen har utfärdats. I Huskölen skedde evakueringen omgående och Finneby ska vara klar 18:00.

Resurser på väg in

  • Resurser från Danmark. 27 räddningstjänstpersonal fullt utrustade anländer till har anlänt till Ljusdal under eftermiddagen. Dessa är helt självförsörjande och kommer vara verksamma i tre dygn.
  • Lantmäteriet bistår med kartanalyspersonal (GEOcell), resursen samordnas med Dalarna och Jämtland.
  • LRF bistår med gödseltunnor för vattenspridning och kommer ha ett samverkansmöte i Ljusdal i morgon fredag. En översyn av annan användbar materiel görs.

Information via 113 13

Länsstyrelsen Gävleborg samverkar och samlar information tillsammans med Länsstyrelsen Dalarna och Länsstyrelsen Jämtland. Frågor och svar, FAQ, skickas till 113 13 som underlag när allmänheten ringer in med frågor.

Avstängda vägar

Bränderna påverkar trafiken i de berörda länen och trafikinformationen uppdateras löpande på Trafikverkets webb. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad karta skogsbrand Gävleborg 19 juli 23:00 Pdf, 2 MB.

Följ senaste nytt på P4 Gävleborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kontakt